2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Döme Barbara: Húsvéti töredékek

Hirdetés

Döme Barbara: Húsvéti töredékek

Ebben a történetben nem hal meg Jézus, ezért harmadnapon nem kell feltámadnia a halottak közül és nem sírnak az asszonyok. Simon hátára nem tesznek keresztfát, és Pilátusról senki nem tudja, kicsoda, még az is lehet, hogy meg sem születik, mert az anyjáról kiderül, meddő. A tömeg sem kiáltja: Végezz vele, és bocsásd el Barabást!, hanem mindenki az ünnepre készül, és se asszonyok, se férfiak nem mennek el végignézni Krisztus szenvedését a Golgotán.
Ennek a történetnek minden betűjében jelen van Jézus, jelen van a halál, és mindenki hisz a feltámadásban, ahogy nagyanyám is hitt. Én is hiszek, nagypénteken sírunk, és három nappal később elmeséljük gyerekeinknek, hogyan támadt fel a megváltó a halottak közül. Hiszünk, azon a napon mégis hagytuk, hogy elsötétüljön az ég.

S bár nem láttam kettéhasadni a templom kárpitját, tudtam, apám örökre távozott.

Hirdetés

Láttam, hogy Jézussal együtt két gonosztevőt is vittek kivégzésre. Nyögött a föld a lépteik alatt, ahogy a kiszáradt szik is a Hortobágyon, amikor átvágtat rajta a gulya. Lila virágok borították a pusztát, anyám szavai remegtek a délibábban. Harmadnapon, mondta, harmadnapon visszatér az erőm, ahogy Krisztus urunk is visszatért a halottak közül. Ő szentül hitte, hogy így lesz, és többé nem kell dugdosni a gyógyszeresfiolát. Hitte, hogy jövő húsvétra majd ő is kalácsot süt, sonkaillat járja át a házat, apám piros tojásokat hoz becsomagolva és elmeséli, milyen jól néz ki Angyalka néni, habár betöltötte a nyolcvanat. Anyám legyint és azt mondja, Angyalka azért néz ki jól, mert soha életében nem dolgozott, nem úgy, mint ő, aki a családért széthajtotta magát.

Olyan lettem, mint anyám. A tükörből újabban ő néz vissza rám, látom beesett szemeit, sovány arcát, az erősen kiemelkedő járomcsontot, ívelt orrát, keskeny, szigorú ajkait. Koponya vagy koponyahely – úgy is mondják: Golgota. Ha nem lenne annyi dolgom és volna elég pénzem, elmennék, hogy megnézzem a Golgotát. Így csak Munkácsy festményén láttam, ahogy azt is, hogyan áll Jézus Pilátus előtt. Nézem anyám arcát a tükörben, ami már az enyém is, és számolom a szem alatti ráncokat. Kettő erősebb, egy vékonyabb a kettő között fut. Jézus középen, mellette a két lator. A bal oldali káromolja az Istent, a jobb oldali még ma Jézussal lesz a Paradicsomban.
„Másokat megmentett, mentse meg magát, ha ő a Krisztus, az Isten választottja!” Csúfolódók mindenhol. Beszólogatnak, szavakkal ölnek. Csak néznek, hallgatnak, amikor szólni kellene. Péntek van, vendégek jönnek, takarítok, főzök, mégse mondják, hogy kupi van, hogy nálunk kaptak gyomorfertőzést. 

Péntek van, mosni is kellene, meg a gyereket bábszínházba vinni, legyen miről mesélni hétfőn az iskolában, különben elmondja, hogy vasárnap zacskós levest ettünk.

Péntek van, nagypéntek, ma a harangok is elcsendesültek, a plébános házipapucsban csoszog, tévét néz, és lefekvés előtt imádkozik.
Hetek óta arra készülök, hogy megkérdezzem anyámat. Ha ő is úgy akarja, beszélgethetünk a múltról. Tudni szeretném, hogyan ismerkedett meg apámmal, szerelem volt-e az övéké, és ha igen, meddig lángolt? Mi oltotta ki egyszer csak a tüzet, voltak-e latrok ebben a történetben, és kettőjük közül igazából ki cipelte a keresztet? Hetek óta készülök, hogy megkérdezem anyámat, de amikor beszélünk, mindig megfutamodom, félek feltépni a régi sebeket. Anyámét vagy a sajátjaimat? Nem tudom. Talán harmadnapra feltámadhatnék, mégsem faggatom […]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/tarca/2024/03/29/golgota-jezus-csalad-naygpentek-apa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Alig nyitott meg, máris bezár a főváros jeles intézménye

Nem mindennapi megtiszteltetés kívülállóként bejutni egy olyan helyre, ahová még a helyi dolgozók is csak …