A kakaós csiga belépő szint, a borjúszív haladóknak ajánlott, a kimchis babka viszont már feketeöves élvezet. Az MBH Bank Gourmet Fesztiválon annyi finomságot lehet kóstolni, hogy két dolgot tehetünk: vagy fogjuk a kis térképünket, és szisztematikusan végigjárjuk a kínálat alapján a pavilonokat, vagy belelazulunk a forgatagba, és a látvány, az illat vagy az ismerősök beszámolóiból szerzett impulzusok alapján eszünk-iszunk, de persze választhatjuk célirányosan a kedvenceinket is. A II. kerületi Millenárison ismét az ország, sőt Erdély ízei várják a látogatókat 2024. május 24-26-ig.
A menő kalucsnik, a színes esernyők vagy a csinos esőköpenyek éppúgy a Gourmet Fesztivál kellékei közé tartozhatnának már, mint a bérelhető borospohár. Az első napon az időjárás egy könnyű nyári záporral emlékeztetett minket erre, de az edzett Gourmet-látogatókat ez egyáltalán nem ijeszti el a kulináris barangolástól. Egyrészt vannak napernyők és árnyékolók, amik az eső ellen éppúgy védenek, másrészt az eső után mindig ragyogó napsütés következik – ez a több éves tapasztalat –, amikor semmi sem állhat a jóízű falatozás és a jóízű beszélgetések útjába.
mint az, hogy a főváros vagy az ország különböző pontjairól összesereglő bisztrók, éttermek, pékségek, borásztok és egyéb gasztronómiai műhelyek kínálatából ízelítőt kapjunk. Beszélgetnek a szakma képviselői, hiszen egymás mellé kerülhetnek stílusban és földrajzi elhelyezkedésükben is távol álló éttermek, beszélgetnek a látogatók egymással, amihez csak helyet kell foglalni az asztalok egyikénél, és sorban kipróbálni, majd megvitatni az ételeket, de a fogások elkészítői beszélgetnek az érdeklődő vásárlókkal is, hiszen szívesen mesélnek magukról, az ételeikről, az alapanyagaikról, a filozófiájukról.
![](https://kep.index.hu/1/0/5648/56485/564850/56485075_3dfec7d4bb965c0e3e9aa53c5d606b7d_wm.jpg)
28
De miután az egész fesztivál egy nagy, vidám forgatag, és sétálgatás, nézelődés közben is összefuthatunk ismerősökkel, a gasztronómia a társasági életet, az egymással való kapcsolódásunkat segíti. A kísérő programokat pedig a különböző workshopoktól a színpadi beszélgetéseken és a gyerekfoglalkozásokon át a gasztroszínházig felsorolni sem lehet.
Sült húsok illata a levegőben
Az első napon tett kóstolótúránkat a Tokaj-Hegyalját képviselő Bobajkánál kezdtük, amely a nevét is a mákos guba tokaji változatáról kapta. Kacsamájminyont ettünk brióssal – a máj és a meleg, kissé megpirított kalácstészta hálás párosítás, a roppanós minyonkéreg és a savas gyümölcsvelő-körítés pedig jól feldobta a klasszikus ízeket. A mangalicakrokett könnyű, finoman fűszeres, de a desszertként kínált meggyes-mákos „süti” is könnyű, krémes, nem telíti el az embert.
![Bobajka Étterem & Kávézó](https://kep.index.hu/1/0/5648/56485/564850/56485013_7db44be1990c36145a70cf46be8e7571_wm.jpg)
28
A szomszédos, budapesti székhelyű Flava Kitchen & More egzotikus ízekkel és illatokkal csábított. A laska shawarma lencsés-rizses, zöldséges-fűszernövényes lepényt, a beijinhos kókuszos-mogyorós desszertgolyókat takart. A roppanóscsirke-gofri viszont pont az volt, amit a neve ígért: az ízletes sült hús együtt roppant a tésztával, és míg a gombás fogásnál a kapor, itt a koriander adott karakteres ízt a fogásnak.
![Flava Kitchen & More](https://kep.index.hu/1/0/5648/56485/564850/56485009_d8f86b9b7957db0e97724691574b0b61_wm.jpg)
28
Az Opium Restaurant & Bar standját nem lehet eltéveszteni: a hely vietnámi ételeket kínál a gyarmati időkre emlékeztető franciás beütéssel, ezért egy szakajtónyi ropogós bagett vonzza a szemet, de az orrunk után is mehetünk, olyan finom illatokat áraszt, ahogy a nyársak sülnek faszénen. Ha nem lennénk biztosak abban, mit takar a Báhn Mi szendvics vagy a nyárson sült Nem Lui (zöld változata a Nem Lui Lá Lót), nyugodtan kérdezzük az étterem munkatársait. És aki még soha nem kóstolt Szent Jakab-kagylót, itt azt is megteheti.
![Opium Restaurant & Bar](https://kep.index.hu/1/0/5648/56485/564850/56485015_f154e1b00fb05df6b10fd1edb91deca7_wm.jpg)
28
A Laurel Budapest töltött paprikát kínál csicseriborsó-krémmel és homárolajjal, de a kalács-ördögszekérgomba „pastrami” is annyi összetevőt tartalmaz, hogy csak győzzük megérezni, kitalálni. Szerencsére segít ebben a kiírás, a savanyított medvehagymatermést vagy a kaporolajjal megfestett zöldalma-kockákat enélkül nehezebb lenne beazonosítani. A Laurel standjánál figyelemmel kísérhetjük, ahogy Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos, pályaváltó cukrász, az idei fesztivál egyik nagykövete biztos kézzel nyomja habzsákból a kacsatepertő pralinét az égetett tésztából készült karamellfánkra.
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!