2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A véres csiga nem az, mint aminek gondolná

Hirdetés

A véres csiga nem az, mint aminek gondolná

A kakaós csiga belépő szint, a borjúszív haladóknak ajánlott, a kimchis babka viszont már feketeöves élvezet. Az MBH Bank Gourmet Fesztiválon annyi finomságot lehet kóstolni, hogy két dolgot tehetünk: vagy fogjuk a kis térképünket, és szisztematikusan végigjárjuk a kínálat alapján a pavilonokat, vagy belelazulunk a forgatagba, és a látvány, az illat vagy az ismerősök beszámolóiból szerzett impulzusok alapján eszünk-iszunk, de persze választhatjuk célirányosan a kedvenceinket is. A II. kerületi Millenárison ismét az ország, sőt Erdély ízei várják a látogatókat 2024. május 24-26-ig.

A menő kalucsnik, a színes esernyők vagy a csinos esőköpenyek éppúgy a Gourmet Fesztivál kellékei közé tartozhatnának már, mint a bérelhető borospohár. Az első napon az időjárás egy könnyű nyári záporral emlékeztetett minket erre, de az edzett Gourmet-látogatókat ez egyáltalán nem ijeszti el a kulináris barangolástól. Egyrészt vannak napernyők és árnyékolók, amik az eső ellen éppúgy védenek, másrészt az eső után mindig ragyogó napsütés következik – ez a több éves tapasztalat –, amikor semmi sem állhat a jóízű falatozás és a jóízű beszélgetések útjába.

Mert a beszélgetés ugyanúgy hozzátartozik a Gourmet Fesztiválhoz,

Hirdetés

mint az, hogy a főváros vagy az ország különböző pontjairól összesereglő bisztrók, éttermek, pékségek, borásztok és egyéb gasztronómiai műhelyek kínálatából ízelítőt kapjunk. Beszélgetnek a szakma képviselői, hiszen egymás mellé kerülhetnek stílusban és földrajzi elhelyezkedésükben is távol álló éttermek, beszélgetnek a látogatók egymással, amihez csak helyet kell foglalni az asztalok egyikénél, és sorban kipróbálni, majd megvitatni az ételeket, de a fogások elkészítői beszélgetnek az érdeklődő vásárlókkal is, hiszen szívesen mesélnek magukról, az ételeikről, az alapanyagaikról, a filozófiájukról.



28

Galéria: Gourmet Fesztivál 2024Fotó: Németh Kata / Index

De miután az egész fesztivál egy nagy, vidám forgatag, és sétálgatás, nézelődés közben is összefuthatunk ismerősökkel, a gasztronómia a társasági életet, az egymással való kapcsolódásunkat segíti. A kísérő programokat pedig a különböző workshopoktól a színpadi beszélgetéseken és a gyerekfoglalkozásokon át a gasztroszínházig felsorolni sem lehet.  

Sült húsok illata a levegőben

Az első napon tett kóstolótúránkat a Tokaj-Hegyalját képviselő Bobajkánál kezdtük, amely a nevét is a mákos guba tokaji változatáról kapta. Kacsamájminyont ettünk brióssal – a máj és a meleg, kissé megpirított kalácstészta hálás párosítás, a roppanós minyonkéreg és a savas gyümölcsvelő-körítés pedig jól feldobta a klasszikus ízeket. A mangalicakrokett könnyű, finoman fűszeres, de a desszertként kínált meggyes-mákos „süti” is könnyű, krémes, nem telíti el az embert.


Bobajka Étterem & Kávézó


28

Bobajka Étterem & KávézóGaléria: Gourmet Fesztivál 2024(Fotó: Németh Kata / Index)

A szomszédos, budapesti székhelyű Flava Kitchen & More egzotikus ízekkel és illatokkal csábított. A laska shawarma lencsés-rizses, zöldséges-fűszernövényes lepényt, a beijinhos kókuszos-mogyorós desszertgolyókat takart. A roppanóscsirke-gofri viszont pont az volt, amit a neve ígért: az ízletes sült hús együtt roppant a tésztával, és míg a gombás fogásnál a kapor, itt a koriander adott karakteres ízt a fogásnak.


Flava Kitchen & More


28

Flava Kitchen & MoreGaléria: Gourmet Fesztivál 2024(Fotó: Németh Kata / Index)

Az Opium Restaurant & Bar standját nem lehet eltéveszteni: a hely vietnámi ételeket kínál a gyarmati időkre emlékeztető franciás beütéssel, ezért egy szakajtónyi ropogós bagett vonzza a szemet, de az orrunk után is mehetünk, olyan finom illatokat áraszt, ahogy a nyársak sülnek faszénen. Ha nem lennénk biztosak abban, mit takar a Báhn Mi szendvics vagy a nyárson sült Nem Lui (zöld változata a Nem Lui Lá Lót), nyugodtan kérdezzük az étterem munkatársait. És aki még soha nem kóstolt Szent Jakab-kagylót, itt azt is megteheti.


Opium Restaurant & Bar


28

Opium Restaurant & BarGaléria: Gourmet Fesztivál 2024(Fotó: Németh Kata / Index)

A Laurel Budapest töltött paprikát kínál csicseriborsó-krémmel és homárolajjal, de a kalács-ördögszekérgomba „pastrami” is annyi összetevőt tartalmaz, hogy csak győzzük megérezni, kitalálni. Szerencsére segít ebben a kiírás, a savanyított medvehagymatermést vagy a kaporolajjal megfestett zöldalma-kockákat enélkül nehezebb lenne beazonosítani. A Laurel standjánál figyelemmel kísérhetjük, ahogy Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos, pályaváltó cukrász, az idei fesztivál egyik nagykövete biztos kézzel nyomja habzsákból a kacsatepertő pralinét az égetett tésztából készült karamellfánkra.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2024/05/25/gourmet-fesztival-kostolo-ettermek-fovaros-videk-erdely/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …