2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A szüntelen zaj is befolyásolja az idegrendszerünk működését

Hirdetés

A szüntelen zaj is befolyásolja az idegrendszerünk működését

Jelet küldtem az égre címmel új lemezt készít az idén 40 éves Kampec Dolores, de az együttes vezetőjével, Hajnóczy Csabával nemcsak erről, hanem a zenetanításról, az akusztikus ökológiáról és a zeneművek környezeti hangokkal való „házasításában” rejlő lehetőségekről is beszélgetünk.

A beszélgetésben elhangzik többek között, hogy

  • mit tanít Hajnóczy Csaba a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen,
  • milyen zenei ízléssel indult a Kampec Dolores,
  • az új lemezen két mese is szerepel,
  • vannak pozitív és negatív hangi környezetek,
  • és hogyan lehet megkomponálni a fekete rigó énekét.

Éppen 40 éve, hogy feloszlott a Kontroll Csoport, amelynek szinte minden tagja létrehozott egy-egy utódformációt, hogy saját útját járva valósíthassa meg zenei elképzeléseit. Így született meg 1984-ben – a Sziámi, a Keleti Fény, a Balkán Tourist, illetve az Ági és a fiúk mellett – a Kampec Dolores is. Milyen tervekkel indult az együttes, és hogyan változott ez az elmúlt évtizedekben?

A zenekar korai időszakában az alternatív, indie rock dominált. A kilencvenes években experimentális és világzenei elemek ötvöződtek ezzel, beépítettük mindazokat a hatásokat, amelyek értek bennünket. Nagyszerű jazz- és improvizációs zenészekkel dolgoztunk együtt, és bizonyos értelemben magunk is azzá váltunk. Grencsó István, az egyik legkiválóbb magyar szaxofonos hosszú évekig a zenekar tagja volt. Benkő Róbert nagybőgős gyakran szerepelt velünk, és Udvardi Márton, a jelenlegi fúvósunk is gazdagítja a Kampec Dolores zenei palettáját.

Hirdetés

Utolsó albumukat 2013-ban adták ki, így nagy meglepetést jelentett januári „lemezbemutató koncertjük”. Miért vártak ilyen sokáig? Mennyiben új az új anyag, és mikorra várható a megjelenése?

Nem sietünk. Mostanra született meg egy albumnyi anyagunk, Jelet küldtem az égre címmel mutattuk be januárban a Magyar Zene Házában. Egyes számok rockosabb hangvételűek, de mindent összevetve az új lemez szerves folytatása lesz az eddigi repertoárnak. Ami újdonság, hogy két mese is lesz rajta. Ezeket az improvizatív, részben megkomponált zenével kísért meséket eddig csak a koncerteken játszottuk, most első alkalommal vesszük fel őket. A megjelenés jelenleg csúszásban van, az év vége előtt nem várható. Minél később jön ki, annál érettebb lesz.

Egy koncertalbumot is ígértek. Mit lehet elárulni erről?

Azért […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/popkult/2024/06/05/zene-hajnoczy-csaba-kampec-dolores-zenetanitas-kontroll-csoport-sziami-agi-es-a-fiuk-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …