2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A szakmai szervezet nem hallgat, sok százan veszíthetik el a munkájukat

Hirdetés

A szakmai szervezet nem hallgat, sok százan veszíthetik el a munkájukat

„Ha valaki foghatatlan anyagilag, intellektuálisan és minden más tekintetben is a kultúrában, az még nem jelenti azt, hogy nem felelős érte. Csak meggyőződésből nem lehet átalakítani a jelenlegi kulturális struktúrát még akkor sem, ha megérett a változásra és a megújításra” – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ). Szerintük „az index.hu által kiszivárogtatott kulturális irányváltási terv viszont pontosan azt bizonyítja, hogy ma Magyarországon mindez sajnos lehetséges”.

A magyarországi kulturális szféra teljes központosítása nem innováció, hanem visszalépés az időben. Annak az álcájával, hogy mi itt most fejlesztünk, hogy átláthatóvá és nyomon követhetővé tesszük a rendszert, pont azt érik el, hogy létrehoznak egy agyaglábakon álló, de irányítható gólemet, felszámolják a kultúra sokszínűségét és szabadságát

– írják a függetlenek.

Hirdetés

A Titanic és a jéghegy

Mint azt az Index megírta, készül az új kulturális törvény, amelynek tervezete szerint átfogó és egységes szabályozás vonatkozna a kulturális élet szereplőire, a kormány kultúrpolitikáját pedig kiemelt ágazati intézményrendszereken keresztül kívánja megvalósítani.

„Ha valaki csak a kultúrairányítás centralizált struktúrájában képes gondolkodni, és ott is csak nemzeti és vármegyei hatáskörű intézményekben és szervezetekben, az azt mutatja, hogy éppen csak annyit lát az egészből, amennyit a Titanic kapitánya látott a hajóját elsüllyesztő jéghegyből. 

A KÉSZÜLŐ KULTURÁLIS TÖRVÉNY CÉLJA AZ ÁLTALÁNOS INDOKLÁS SZERINT »A TELJES KULTURÁLIS ÁGAZAT EGYSÉGES RENDSZERBE HELYEZÉSE«, ÉS VALÓBAN EZ IS TÜKRÖZŐDIK A TERVEZETBŐL.

A félelmünk sajnos az, hogy a »megmentők« a teljes kulturális ágazat alatt valóban nem értenek mást, mint a nemzeti és vármegyei intézményeket. Ebben a rendszerben nem gondolkodnak a települési, az önkormányzati és magánszínházakról, a táncegyüttesekről és zenekarokról, és úgy tesznek, mintha a független szakma nem is létezne. Nyilatkozataikkal azt erősítik, hogy a függetlenekkel minden rendben van.”

Szakmai egyeztetést követelnek

A függetlenek kiegészítésként azt írják: „Ha idáig ez nem lett volna tudott a minisztériumban, az Átrium az utolsó évadát kezdte meg, 2024 nyarán megszűnik az intézmény. A területen megmaradt szakemberek három helyett dolgoznak, hogy életben tartsák a rendszert. Nincs támogató adózási környezet, mint a látványsportokban, és fáj kimondani, hogy Magyarország a második legszegényebb ország az unióban az Eurostat közleménye szerint.

Ezért hiába mondják azt, hogy a kulturális alapellátáshoz, a kulturális akadálymentesítéshez, az egyes kulturális ágazatok legalapvetőbb szolgáltatásaihoz való hozzáférést akarják mindenki számára biztosítani, éppen az ellenkezőjét valósítják meg!

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/25/fuggetlen-eloado-muveszeti-szovetseg-fesz-uj-kulturalis-torveny-nyilt-level/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …