2024. szeptember 8., vasárnapMa Regina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
2024.09.08. Regina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A háború szétzúzta az álmait, minden nap legyőzi a halált

Hirdetés

A háború szétzúzta az álmait, minden nap legyőzi a halált

Az évek során Maisara Baroud palesztin művész megszokta, hogy naponta rajzol, és megosztja őket a közösségi médiában a barátaival. Több ezer rajzsorozatot publikált  már, mindegyiknek megvan a maga címe és leírása. Az alkotást továbbra is élvezi, és gondosan betartja ezt a napi rutint, annak ellenére, hogy nehéz körülmények között él, ugyanis a háború miatt elveszítette házát, irodáját, rajzstúdióját, minden könyvét és szerszámát.

Megsemmisült mindene

Az Izrael  és Palesztina között kialakult konfliktus óta a napi rajzolás és online posztolás lett az egyetlen módja annak, hogy megnyugtassa a barátait, hogy jól van, miután a kommunikációt és a közösségi médiát megszüntették, igaz, később részben helyreállították. Rajzai, amelyekben dokumentálja a háborút annak minden kegyetlenségével, üzenetté váltak, amelyen keresztül közvetíti, hogy mi folyik körülötte. 

Nem volt könnyű folytatnia a rajzolást lelkileg sem, és a szerszámait is nagyon nehezen tudta pótolni. Azután kezdte újra a munkát, hogy szerezett egy ceruzát és egy kis papírt, majd később néhány fekete tollat.

Hirdetés

A vonalaim élesebbek és szigorúbbak lettek minden egyes jelenettel, amit lerajzoltam. A fekete területek elfogyasztották a fehér papírt. A tragédia minden részletében tükröződik a munkáimban. A rajzok a sikolyok helyén készülnek és a háború közepéről kiáltanak, követelve a gyilkosságok leállítását, valamint hogy a világ észrevegye, mi történik Gázában és annak zárt univerzumában

– mondta Baroud.

A napi eseményeket örökíti meg, a rombolást, pusztítást, éhezést, deportálást, a félelmet, aggodalmat, szomorúságot és halált. És ezekhez a rajzokhoz sajnos nem kell igénybe vennie a képzeletét. A helyzetek, amiktől féltek, valósággá váltak, és ezek a történések egyre sötétebb műveket eredményeznek.

Mindezt munkáin keresztül mutatja meg.

Megváltozott minden ahhoz képest, ahogyan október 7-e előtt éltem. Már nincs biztonságos házam, amely menedéket nyújtana nekem és a családomnak. A rakéták lerombolták a rajztermemet (az én kis világomat), a repülőgépek eltörölték a gyermekeimmel kapcsolatos összes jövőbeli tervemet, és bombáikkal megölték a kiscicámat, Sarah-t is

– mondta a művész a The Guardiannek. 

<iframe […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/22/palesztina-palesztin-izrael-festeszet-rajz-muveszet-haboru-maisara-baroud-maisarart/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét a Pink Floyd-slágereké lesz a főszerep a Várkert Bazárban

Szeptember 14-én újra Keep Floyding-koncert lesz a Várkert Bazárban. Az Into the Shining Sun című estén elhangzanak …