2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A gyilkosság, amely évtizedek után is borzolja a kedélyeket

Hirdetés

A gyilkosság, amely évtizedek után is borzolja a kedélyeket

Makkaival nemrég az Index is interjút készített. Nemcsak a regényről, hanem a munkafolyamatról, a Pulitzer-jelölésről és a jövőbeli terveiről is kérdeztük. A beszélgetés apropóját azonban mégiscsak az új regény adta.

Lenne pár kérdésem kortárs elemekkel operáló, mégis univerzális, társadalom- és rendszerszintű problémákat (rasszizmus, erőszak, szexizmus, eltörléskultúra) boncolgató thriller, ami ebben a műfajban kétségkívül az év egyik durranása lehet, sőt már most az. Már most az, hiszen a könyvet a Goodreads könyves fórum tavaly beválogatta az év legjobb thrillerjei közé, végül a szavazáson a kilencedik helyen zárt. 

A sikeres egyetemi tanár és podcaster, Bodie Kane készen áll maga mögött hagyni múltját: a családi tragédiát, amely rányomta bélyegét egész kamaszkorára; a New Hampshire-i bentlakásos iskolában eltöltött, javarészt nyomorúságos négy évet; és a negyedik év végén történt gyilkosságot, amelynek áldozata korábbi szobatársa, Thalia Keith volt. Bár az interneten heves vita zajlik Thalia halálának körülményeiről és az elítélt, Omar Evans segédedző bűnösségéről, Bodie jobbnak látja nem feszegetni a dolgokat. De amikor egy kurzus erejéig visszahívják tanítani a Granby Gimnáziumba, Bodie ellenállhatatlan késztetést érez az ügy feltárására és a hibák leleplezésére.

− olvasható a regény rövid ismertetőjében.

Hirdetés

Időutazás a javából

A történet kulcselemei a visszaemlékezések, vagyis a flashbackek, amelyek jó néhány regényben megjelentek már, azonban a Lenne pár kérdésemben egészen új megvilágításban kerülnek elő ezek a motívumok. Nem az időbeli organizáció elemei, sokkal inkább az elme játékának leképezései ezek az emlékképek: a szerző előtérbe helyezi a csalóka emlékezetből fakadó konfliktusok vagy élethelyzetek súlyát, az ebből fakadó bonyodalmakat és azok pszichológiai hatását mint a történet mozgatórugóját.

A főszereplő számára a múlt egyszerre kínzó és megváltoztathatatlan,

a felsejlő emlékek pedig inkább kísértetiesek, semmint a nyomozás szempontjából hasznosak, vagy megnyugvást adó gondolatok. Az ismerős helyszínek és arcok súlya ránehezedik Bodie-ra, aki időközben elveszik önmaga és mások gondolataiban, szavaiban és érzéseiben.

Bodie érdeklődése a gyilkosság iránt nem véletlen, hiszen ismerte a lányt, Thalia Keitht, akit sok éve holtan találtak az iskola medencéjében. Sőt, az akkor megvádolt, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/22/a-gyilkossag-amely-evtizedek-utan-is-borzolja-a-kedelyeket-rebecca-makkai-lenne-par-kerdesem-kritika-thriller-bunugy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …