2024. április 13., szombatMa Ida napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.13. Ida Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Zelenszkij figyelmeztetett: a háború „nagyon gyorsan” eljuthat Európába

Hirdetés

Zelenszkij figyelmeztetett: a háború „nagyon gyorsan” eljuthat Európába

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke szerint orosz offenzíva fenyeget, ezért bár a gázai háború elterelte a világ figyelmét és az amerikai segélyeket – amelyek útjáról külön kifejtette véleményét – országa küzdelméről, Ukrajnának most lenne szüksége segítségre. Az ukrán elnök a CBS News stábjával találkozott 2024. március 27-én Ukrajna északkeleti részén, Szumi városának külterületén, alig 15 mérföldre az orosz határtól, egy lebombázott épületben. 

Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán erőknek sikerült a téli hónapok legrosszabb időszakában is visszatartaniuk az orosz előrenyomulást. „Stabilizáltuk a helyzetet. Jobb, mint két-három hónappal ezelőtt, amikor nagy hiányunk volt a tüzérségi lőszerekből, a különböző fegyverekből” – fogalmazott Ukrajna elnöke, hozzátéve, hogy egyelőre „elmaradt az oroszok nagy ellentámadása, nem jártak sikerrel”. 

Az ukrán elnök azonban elismerte, hogy „a megszálló orosz csapatok és a végtelennek tűnő rakéta- és lövedékkészletük néhány falut elpusztított”. „Nem volt lövedékünk, tüzérségi felszerelésünk, egy csomó különböző dolog” – mondta, hangsúlyozva, hogy bár csapatainak eddig sikerült visszatartaniuk az oroszokat, nincsenek felkészülve arra, hogy védekezzenek egy újabb, a következő hónapokban várható orosz támadás ellen.

A NAGY OROSZ OFFENZÍVA VOLODIMIR ZELENSZKIJ SZERINT MÁJUS VÉGE VAGY JÚNIUS KÖRÜL VÁRHATÓ.

Hirdetés

„És előtte nemcsak felkészülni kell, nemcsak stabilizálni kell a helyzetet, mert a partnerek néha nagyon örülnek, hogy stabilizáltuk a helyzetet” – mondta Zelenszkij az Egyesült Államokról és Ukrajna többi támogatójáról, majd hozzátette: „Nem, én azt mondom, hogy most van szükségünk a segítségre.”

Amerikában marad az ukrán segélyt fedező pénzek jelentős része 

Ukrajna elnöke szerint leginkább amerikai Patriot rakétavédelmi rendszerekre és több tüzérségre lenne szükségük. Bár hálás az eddig kapott több milliárd dolláros amerikai támogatásért, azt mondta, hogy az amerikai kormány által Ukrajna megsegítésére szánt pénzeszközök jellegét perspektívába kell helyezni.

Több tucat milliárd [dollár] marad az Egyesült Államokban. Legyünk őszinték, az amerikai kongresszus, az Egyesült Államok kormányzata által kiosztott pénznek az esetek többségében a 80 százaléka – nos, legalábbis több mint 75 százaléka – az Egyesült Államokban marad. A lőszer hozzánk érkezik, de a gyártás ott történik, a pénz pedig az Egyesült Államokban marad, és az adók is az Egyesült Államokban maradnak

– mondta Volodimir Zelenszkij az Egyesült Államok Kongresszusában megrekedt ukrajnai segélyről. „Igen, ez egy hatalmas támogatás, ami hozzánk érkezik, de szükségünk van [rá]” – tette hozzá az elnök.

Gázai konfliktus és Crocus City Hall-i terrortámadás

Miközben az amerikai törvényhozók még mindig vitatkoznak a 60 milliárd dolláros segélycsomagról, Zelenszkij elismerte, hogy a gázai háborúelterelte a világ figyelmét – és az amerikai segélyeket – országa küzdelméről.

„Mindenekelőtt megértjük, hogy ez egy humanitárius katasztrófa” – mondta. „Ez természetesen az információs területen elvitte a figyelmet Ukrajnáról. Ez tény, és amikor elveszíted a figyelmet a saját régiódról más régiók miatt, akkor nyilvánvaló, hogy nem látod fókuszáltan a kilátást, és ez jó Oroszországnak.” A világ figyelmének megváltozása nem minden, amit Vlagyimir Putyin elnök igyekezett kihasználni az ukrán elnök szerint.

Nem érte meglepetésként, amikor az orosz vezető […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/28/volodimir-zelenszkij-ukrajna-haboru-vlagyimir-putyin-gazai-ovezet-nato/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Washington folyamatosan végzi az előkészületeket egy Izrael elleni iráni támadás miatt

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter és Erik Kurilla, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka az …