2023. május 28., vasárnapMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
2023.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Titokzatos korlátozások: az oroszok ezért foghatják vissza idén a pompát

Hirdetés

Titokzatos korlátozások: az oroszok ezért foghatják vissza idén a pompát

Egyesek azonban úgy vélik: a Kreml attól tart, hogy a rendezvények alkalmat teremtenek a háborúellenes hangulat megnyilvánulására, ezért korlátozza a korábbi pompát. A náci Németország feletti szovjet győzelmet rendre katonai parádé és erőfitogtatás tette látványossá.

A nap egyik hagyományosan emlékezetes eseménye a Halhatatlan Ezred felvonulása, amikor sokan a második világháborúban harcoló rokonaik fényképét tartva masíroznak. A menetet tavaly a moszkvai Vörös téren Vlagyimir Putyin elnök vezette, kezében apja egyenruhás fényképével. Idén azonban a Halhatatlan Ezred megemlékezése „biztonsági okokból más formában kerül megrendezésre” – idézte a BBC Jelena Cunajeva törvényhozót. Szervezőként azt javasolta, hogy akik rokonaikra kívánnak emlékezni, helyezzék inkább a háborús veteránok fényképét autójuk ablakába, ruhadarabokra, vagy változtassák meg avatárjukat a közösségi médiában.

Száműzetésbe kényszerült kommentátorok szerint az emberek szinte biztosan az Ukrajnában elesettek portréival érkeztek volna, és az „újkori fényképek száma lehangolóan soknak bizonyulhatott volna”.

Hirdetés

Eközben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: az orosz biztonsági szolgálatok azon dolgoznak, hogy szavatolják a katonai parádé biztonságát a terrortámadásokkal szemben. Oroszországban az elmúlt hetekben többször történt olyan robbanás és tűzeset, amelyért Moszkva Ukrajnát tette felelőssé. Május 3-án például két drón közül az egyik becsapódását meghiúsították. A célpont – Moszkva szerint – a Kreml volt, ahol az orosz elnök életére törtek. Az oroszok szerint az ukránok állnak az akció mögött, Ukrajna azonban tagadta a felelősséget.

Úgynevezett különleges katonai művelet

A hagyományos májusi rendezvények – a munka ünnepén és a győzelem napján – azonban nem csak az orosz fővárosban szerényebbek. Oroszország legnagyobb szakszervezete – a „terrorista tevékenység fokozott veszélye” miatt – lemondta a hagyományos május elsejei felvonulást. Az ukrán határhoz közeli régiókban elmaradnak a győzelemnapi felvonulások, hogy „ne provokálják” az ukrán hadsereget.

A „terroristafenyegetés” állítólag Ukrajnából érkezik.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/08/oroszorszag-vlagyimir-putyin-gyozelem-napja-unnepsegek-katonai-parade/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Agresszív gólya tartja rettegésben egy szlovákiai falu lakóit

A természetvédők azzal magyarázzák a gólya támadásokat, hogy az állat a kocsik üvegén és karosszériáján …