2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Titokban kért segítséget Orbán Viktortól és Vlagyimir Putyintól Szlovákia korábbi vezetője

Hirdetés

Titokban kért segítséget Orbán Viktortól és Vlagyimir Putyintól Szlovákia korábbi vezetője

A VSquare azt írta, hogy egy európai hírszerző ügynökségtől értesültek a korábban történt eseményről (hogy melyik ország hírszerzéséről van szó, azt nem nevezték meg). A portál a hírszerzéstől megkapta az erről szóló hivatalos jelentésüket is, és a dokumentumban ismertetett információk egy részét más forrásból is ellenőrizni tudták.

A portál szerint Peter Pellegrini 2020-ban azt szerette volna elérni, hogy a szlovák parlamenti választás előtt nem sokkal kapjon egy meghívást Moszkvába.

Ehhez azonban nem közvetlenül a Kreml segítségét kérte, hanem – közvetítőként – Orbán Viktorhoz fordult.

Hirdetés

A hírszerzési dokumentum szerint Pellegrini 2020. február 13-án találkozott a magyar miniszterelnökkel, és akkor intézte hozzá ezt a kérdést. A szlovák kormányfő azt remélte, moszkvai látogatással erősítheti a támogatását a szlovákiai oroszpárti szavazók körében, és valamelyest javítani tud a választási esélyein, amelyek elég rosszul álltak, elsősorban a 2018-as Ján Kuciak-gyilkosság és annak messzemenő következményei miatt. 

A jelentésben azt írták, hogy a szlovák kormányfő ezt el is mondta Orbán Viktornak, sőt konkrétan úgy fogalmazott, hogy

egy moszkvai látogatás most sokkal fontosabb lenne számára, mint az, hogy – mondjuk – a Fehér Házba utazzon.

A VSquare szerint Orbán ezt követően kérte meg Szijjártó Péter külügyminisztert arra, hogy jelezze Szergej Lavrov külügyminiszternek Pellegrini igényét. Ez meg is történt, Lavrov pedig Mihail Misusztyin orosz miniszterelnöknek továbbította az üzenetet, és Pellegrinit valóban meg is hívták Moszkvába (a találkozóra pár nappal a választás előtt került sor). A portál szerint a magyar és az orosz kormányok között magas szintű megbeszélések is folytak a szlovákiai helyzetről, és a magyar fél egyértelművé tette, hogy Magyarország nemzeti érdeke lenne az, ha a Pellegrini vezette kormánykoalíció hatalmon maradna.

A magyar külügy így reagált 

Az oknyomozó portál az érintett feleket megkérdezte a fentiekről, de egy kivétellel sehonnan sem kaptak választ. A Külgazdasági és Külügyminisztérium azonban válaszolt nekik.

Ahogy Szijjártó Péter is elmondta, ha a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz olyan megkeresés érkezik, hogy segítsünk más országokkal kapcsolatot teremteni vagy fenntartani, és a megkeresés nem ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel, akkor mindig készek vagyunk segíteni. Ezt hívják diplomáciának

– írta Paczolay Máté szóvivő.

Paczolay ezzel Szijjártó Péter egyik, két héttel ezelőtti nyilatkozatára utalt vissza. Akkor a külügyminiszter –

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/19/szlovakia-peter-pellegrini-orban-viktor-vlagyimir-putyin-kulugyminiszterium-reakcio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Frank Field, volt munkáspárti miniszter

Életének 82. évében, elhunyt Frank Field, az Egyesült Királyság parlamentjének tagja, volt munkáspárti miniszter és …