2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Támadást indított a Putyin-ellenes hadtest Oroszország egyik határ menti régiója ellen

Hirdetés

Támadást indított a Putyin-ellenes hadtest Oroszország egyik határ menti régiója ellen

Cikkünk frissül…

Az orosz hatóságok hétfőn számoltak be arról, hogy Ukrajna irányából szabotőrök hatoltak be a Belgorodi területre. Velük szemben a védelmi minisztérium, a titkosszolgálat (FSZB) és a határőrség egységeit mozgósították. Belgorodnál az utóbbi hónapokban többször is sor került hasonló akciókra, ezek mögött azonban nem közvetlenül az ukrán hadsereg, hanem a Putyin-kormányzat ellen küzdő Orosz Önkéntes Hadtest állt.

Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője a Szuszpilyne nevű lapnak hétfő délután megerősítette: kizárólag orosz állampolgárokból álló önkéntes csapatok vesznek részt az akcióban, de az Orosz Önkéntes Hadtest mellett egy másik egység is részt vesz az akcióban. Egyben azt is közölte, hogy mi a támadás célja.

Hirdetés

Igen, ma az Oroszországi Föderáció állampolgáraiból álló Orosz Önkéntes Hadtest és az Orosz Szabadság Légiója hadműveletet indított a belgorodi régió bizonyos területeinek felszabadítására a Putyin-rezsim alól, valamint az orosz erők visszaszorítására. Ezzel egyfajta biztonsági zónát akarnak létrehozni az ukrán polgári lakosság védelmére

– magyarázta a szóvivő, majd azt is hozzátette: „Azt hiszem, mindannyian csak üdvözölni tudjuk az ellenzéki beállítottságú orosz állampolgárok határozott akcióját, akik készek fegyveresen küzdeni Vlagyimir Putyin bűnös rezsimje ellen”.

Négy falut már elfoglalhattak 

Az akció a belgorodi régió egy kisebb részén, a Grajvoroni járásban zajlik.  Az MTI szerint az Orosz Önkéntes Hadtest, valamint az Orosz Szabadság Légió Telegram-csatornájukon közölték, hogy „felszabadították” Kozinka falut, továbbá bevonultak Grajvoron településre is, és arra szólították fel az orosz határ menti régiók lakóit, hogy maradjanak otthonukban, ne álljanak ellen. A Grajvoronban zajló harcokról már legalább egy videó is napvilágot látott, amelyen egy BMP gépágyú működése is hallható. 

⚡️⚡️Footage of the battle in the city of Grayvoron, Belgorod region. In the video, you can hear how the BMP automatic cannon works. pic.twitter.com/EggtdxrSUh

— ????????Ukrainian Front (@front_ukrainian) May 22, 2023

A közösségi médiában, az orosz Telegram-oldalakon megjelent térkép szerint azonban már nemcsak ezt a két települést vették birtokba az orosz önkéntesek, hanem két másik, ezek közt található települést, Glotovót és Gora-Podolt is. Az egyik, akcióról megjelent videóban például állítólag Gora-Podol települése látható.

The situation in the village of Gora-Podol. pic.twitter.com/pQlO55NR8x

— NEXTA (@nexta_tv) May 22, 2023

Mindeközben a jelek szerint az orosz katonaság nagy erőkkel dolgozik azon, hogy újabb erőket csoportosítson át a térségbe, ugyanis Belgorod városa felett több alkalommal is helikoptereket láttak elszállni. Egy videón már az is látható, hogy az egyik orosz helikopter harcba bocsátkozott a régióban.

Russian helicopter drops flares over Rakitne in the Belgorod region of Russia.

Heavy fighting is ongoing after The Free Russia Legion, made up of Russians fighting on the side of the Ukrainian Army, crossed the border into Russia this morning.

Russians fighting Russians pic.twitter.com/GqRTZSOSk9

— Visegrád 24 (@visegrad24) May 22, 2023

Egy Mi–8 típusú helikopter pedig állítólag le is zuhant Belgorodban, az orosz nyelvű közösségi médiában erről is videót osztottak meg. 

???????? HELICOPTER DOWN

???????? social networks write that this is how the crash site of the Russian Mi-8 helicopter in the Belgorod region looks right now. pic.twitter.com/eQ1vAv6iz1

— Jason Jay Smart (@officejjsmart) May 22, 2023

 Egy másik videón pedig állítólag az Orosz Szabadság Légiója  fegyveresei láthatóak Belgorodban

Menekülnek a lakosok?

A közösségi médiában megjelent beszámolók szerint a helyi lakosok körében kitört a pánik a támadás hírére. Belgorodban például jókora kocsisort videóztak le.

Panic in Belgorod. <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/22/haboru-oroszorszag-ukrajna-belgorodi-terulet-orosz-onkentesek-akcioja-ukrajna-bejelentes-megszallas-biztonsagi-zona/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bakondi György: Fontos, hogy Erdogan maradt Törökország elnöke

Bakondi György azt mondta: a török elnök tevékenysége, a politikai stabilizáció, az Európába irányuló energetikai …