2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Orosz önkéntesek megindultak Oroszország ellen, fegyverrel kívánnak szavazni a választáson

Hirdetés

Orosz önkéntesek megindultak Oroszország ellen, fegyverrel kívánnak szavazni a választáson

Az Ukrajnáért harcoló orosz önkéntesek március 12-én, kedden közölték, hogy határon átnyúló támadást indítottak Oroszország belgorodi és kurszki régiói ellen, és aktív harcot folytatnak.

Kijev és Moszkva rendszeresen támadják egymás határ menti régióit drónokkal, de ritka az orosz állampolgárok által vezetett ukrán betörés.

Hirdetés

A mostani műveletben a Szabad Oroszország Légió (LSR), az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) harcosai és a Szibériai Zászlóaljhoz kötődő önkéntesek vesznek részt.

A Szabad Oroszország Légió géppuskával szavaz

A Szabad Oroszország Légió – az orosz hadsereg egy századából alakult katonai egység, akik önként átálltak az ukrán oldalra – képviselője megerősítette a KyivPostnak, hogy harcok zajlanak Oroszország területén. Médiajelentések szerint a belgorodi Lozovaja Rudka jelenleg orosz önkéntesek ellenőrzése alatt áll.

A légió Telegram-csatornáján kedd délután bejelentette, hogy az oroszországi Kurszki területen található, határhoz közeli Tetkino község teljesen a Kreml-ellenes önkéntesek ellenőrzése alá került.

Putyin hadserege gyorsan megszökik a faluból, állásokat és nehéz felszerelést hagyva hátra

– olvasható a közleményben. A légió a közösségi médián keresztül jelentette be, hogy megsemmisült egy orosz páncélozott katonai jármű a községben.

A Kyiv Postnak adott nyilatkozatában a Szabad Oroszország Légió vezetője megerősítette, hogy a harcok jelenleg orosz földön zajlanak.

Azért vagyunk itt, hogy megszabadítsunk benneteket a szegénységtől és a félelemtől, hogy megszabadítsunk benneteket a hatalmat megragadó terrorszervezet diktatúrájától

– olvasható a közleményükben.

„A Légió a választások felé vonul” – hirdették a harcosok. Megígérték, hogy „centiről centire” visszaszerzik földjüket az orosz rezsimtől.

A légió megosztotta az orosz határon átívelő beszivárgásról készült felvételeket. A videó orosz önkénteseket ábrázol, amint az éj leple alatt, nehéz felszereléssel Oroszország területére lépnek.

„Jól felkészültünk és veszteségeket okozunk az Orosz Fegyveres Erőknek” – nyilatkozta Alekszej Baranovszkij, az orosz fegyveres erők önkéntes katonája, a Szabad Oroszország Légió tagja az ukrán 24 órás híradóban az Ukrajinszka Pravda szerint.

„Putyin nélküli Oroszországra adjuk le a voksunkat”

„A Szabad Oroszország Légió, az Orosz Önkéntes Hadtest és a Szibériai Zászlóalj katonái előrenyomulnak Oroszország Kurszk és Belgorod megyéiben. Harcolnak és veszteségeket okoznak az orosz fegyveres erőknek” – mondta Baranovszkij.

Úgy döntöttünk, élünk alkotmányos szavazati jogunkkal. Itt van mögöttem egy eszköz (géppuska – a szerk.), amellyel az orosz önkéntesek úgy döntöttek, leadják a voksukat. Mi egy Putyin nélküli Oroszországra adjuk le a voksunkat, Oroszország Putyin alóli felszabadításáért

– fogalmazott az önkéntes katona.

„Nem számítottak arra, hogy ezek a választások bizonyos bonyodalmakkal járnak számukra –mondta Alekszej Baranovszkij. – Valóban, jól felkészültünk, a legmegfelelőbb határvidéket választottuk ki az eseményre, és beléptünk az Orosz Föderáció Belgorodi és Kurszki területére. Most katonai összecsapások vannak, a helyzet nagyon dinamikusan alakul, szó szerint fél óránként vagy óránként újabb földrajzi nevek jelennek meg. Nem nevezzük meg őket, mivel még mindig teljes mértékben mi irányítjuk az akciót – az orosz hadsereg visszavonul. Meglátjuk, hogyan alakul tovább a helyzet”

Baranovszkij nem erősítette meg és nem is cáfolta az Iljusin Il–76-os katonai teherszállító repülőgép állítólagos lelövését, de azt mondta, hogy önkéntesek által működtetett drónok „megsemmisítették az Orosz Fegyveres Erők több páncélozott járművét Kurszk megyében, és sérüléseket okoznak az Orosz Fegyveres Erők tagjainak”.

„Moszkva hallgat”

Baranovszkij szerint a harcok folynak, és a helyi lakosok a pincékbe bújva reagálnak a „legmegfelelőbb módon”. Megjegyezte, el kell bújni az orosz fegyveres erők elől, mivel civil házakra lövöldöznek, ha úgy gondolják, hogy önkénteseket bújtatnak. Baranovszkij hangsúlyozta, hogy maguk az önkéntesek nem támadnak civilekre, csak „a Putyin-rezsim ügynökei”.

„Túl korai ezt megmondani, mert ez a felszabadító művelet csak néhány órája tart, de minden ilyen oroszországi razzia után nagy tömegek érkeznek hozzánk, különösen a határ menti területekről – Kurszkból, Brjanszkból, Belgorodból” – felelte Baranovszkij arra a kérdésre, hogy csatlakoznak-e hozzájuk még oroszok.

Megjegyezte, Moszkva „természetesen hallgat, mert általában úgy tesznek, mintha semmi sem történne”, de Baranovszkij szerint „az orosz vezérkarban van egy bizonyos pánik, mert nem számítottak egy második kapcsolati vonal megnyitására.”

Baranovszkij felszólította az oroszokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk, vagy adjanak tájékoztatást a katonai létesítményekről, a katonai felszerelések helyéről és az orosz fegyveres erőkről.

A légiósok közel vannak. Itt az ideje, hogy megmutassuk, hogyan kell szavazni ezeken a választásokon. Megértjük, hogy most félelmetes a fegyveres erőkkel harcolni, de önök is szolgáltathatnak nekünk információkat – ez lesz a hozzájárulásuk a Putyin-rezsim elleni harchoz

– zárta gondolatait az önkéntes.

Két másik önkéntes csoport is behatolt az orosz földre

Eközben a Szibériai Zászlóalj – az elsősorban a szibériai orosz nemzeti köztársaságokból származó egység – orosz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/12/orosz-ukran-haboru-vlagyimir-putyin-valasztas-ukrajna-oroszorszag-onkentes-katona-tamadas-belgorod/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Frank Field, volt munkáspárti miniszter

Életének 82. évében, elhunyt Frank Field, az Egyesült Királyság parlamentjének tagja, volt munkáspárti miniszter és …