2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Orbán Viktor szövetségesének politikai karrierje egy függőhídon múlhat

Hirdetés

Orbán Viktor szövetségesének politikai karrierje egy függőhídon múlhat

Matteo Salvini, Olaszország jobboldali, közlekedésért és infrastruktúráért felelős minisztere új taktikára váltott annak érdekében, hogy valahogy kilépjen a – szintén jobboldali, de a nagyobbik kormánypártban politizáló – Giorgia Meloni miniszterelnök által vetett árnyékból. Valamint azért, hogy még az európai parlamenti választások előtt valahogy összerántsa szétesőben lévő pártját – az Északi Ligát (a Lega Nordot).

Az olasz miniszterelnök-helyettesi pozíciót is betöltő politikus most azt ígéri az ország választópolgárainak, hogy júniusban megkezdődhet a Szicília szigetét Olaszország szárazföldi részével összekötő Messina híd építése. A továbbra is csak elméletben létező függőhíd már évtizedek óta kísérti az olasz kormányokat. A múltban a különböző kabinetek eurómilliókat költöttek a több mint két évezredes európai lázálom hajszolására, azonban az összeköttetés megvalósításához nem jutottak közelebb.

Salvini most abban reménykedik, hogy neki sikerül az, ami sem Silvio Berlusconinak, sem Benito Mussolininak nem ment: szárazföldi összeköttetést létrehozni Szicília szigete és az olasz csizma között.

Hirdetés

A Messina híd (láz)álma

Már az ókori Rómában felvetődött, hogy Szicília keleti végét és a kontinenshez tartozó Calabriai-félsziget déli csücskét egy építménnyel összekössék, ugyanis a szigetet egy csupán három kilométer széles tengerszoros (a Messinai-szoros) választja el Európától. Az ötletet olyan történelmi alakok is megfontolták, mint a VIII. században élt jelentős frank uralkodó, Nagy Károly vagy éppen a hírhedt olasz diktátor, Benito Mussolini. De a híd kérdése – leginkább a lenyúlt pályázati pénzek miatt – az utóbbi évtizedekben is visszatérő vita tárgyát képezte az olasz politikában.

A jobboldali politikus állítása szerint a Messina-projekt mintegy 20 milliárd eurót injektál a térség gazdaságába, és nagyjából 120 ezer új munkahelyet teremt – a dél-olaszországi megyékben egyébként évtizedek óta magas a munkanélküliség.

Amennyiben a projekt sikeresen elkészülne, a Messina híd a világ leghosszabb függőhidja lenne.

Egyes ellenzéki politikusok viszont azon a véleményen vannak, hogy az átjáró megvalósíthatósága kérdéses, ugyanis a térségben elég jelentős a szeizmikus aktivitás, ami potenciálisan veszélyt jelent az új hídra. Mások a környezetre gyakorolt negatív hatásokat firtatják, megint mások szerint pedig a két összekötendő régiónak nagyobb problémái is vannak ennél – például Szicília szigetének az, hogy a közlekedés alulfejlett, Calabriának pedig az előbb említett alacsony foglalkoztatottság.

Egyes politikai elemzők csak egy elkeseredett kampányfogásnak tartják az olasz jobboldali politikus tervét. Szerintük a hídépítéssel egyrészt a pártjában egyre gyengülő pozícióját próbálkozik megszilárdítani, másrészt a júniusi európai parlamenti választásokon igyekszik népszerűsíteni a tömörülését.

Nincs hova hátrálnia. Megpróbálja összekapcsolni a nevét egy nagyszabású projekttel, de ez valójában csak egy kétségbeesett lépés azért, hogy elterelje a figyelmet a belső támadásokról

– mondta Pierluigi Testa, a Trinita dei Monti nevű római agytröszt szakértője a Politicónak.

Kicsoda Matteo Salvini?

A korábban nagyon népszerű populista politikus két éve infrastrukturális és közlekedési miniszter Giorgia Meloni kormányában. Ugyanis az általa vezetett, Északi Liga (Lega Nord) elnevezésű olasz föderalista párt is része volt annak a négypárti jobboldali tömörülésnek, amely 2022-ben megnyerte az olasz parlamenti választásokat. 

Giorgia Meloni és Matteo Salvini Palazzo Chigiben. Róma, Olaszország, 2023. október 16-án

Giorgia Meloni és Matteo Salvini Palazzo Chigiben. Róma, Olaszország, 2023. október 16-án

Fotó: Mondadori Portfolio / Getty Images Hungary

Meloni miniszterelnök valószínűleg nem véletlenül bízta meg a karizmatikus politikust olyan feladattal, ahol kevés reflektorfény irányul rá, mert így Salvini kevésbé jelent fenyegetést.

Az addigi jobboldali kulcsfigura, Silvio Berlusconi halála után a két vezető politikus között evidens harc indult a nemzeti oldal új vezérének szerepéért. Jelenleg úgy tűnik, Meloni kormányfő sikeresen konszolidálta a jobboldalt Olaszországban, ugyanis a Lega Nord és Berlusconi korábbi pártja, a Forza Italia is a gyengülés […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/05/matteo-salvini-olaszorszag-messina-hid-infrastruktura-fejlesztes-kozlekedes-szicilia-valasztas-orban-viktor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs több titok, az MTVA ismertette az EP-választási vita részleteit

Mint arról beszámoltunk, nyilvános vitát szervez a köztévé az EP-listavezetők között. Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke kedden délután posztolta …