2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mit keres olyan lázasan a brit diplomácia Ázsiában?

Hirdetés

Mit keres olyan lázasan a brit diplomácia Ázsiában?

1813 és 1907 között a birodalmi Oroszország és Nagy-Britannia között stratégiai verseny zajlott a Közép-Ázsia feletti uralomért, amelyet Nagy-Britanniában „nagy játéknak” , míg Oroszországban „az árnyak tornájának” neveztek. Míg az akkor tengeri nagyhatalomnak számító Britanniának ebben a versenyben elsősorban az indiai szubkontinens szolgált platformként, hogy eljusson Közép-Ázsiába, addig az orosz birodalom a régió északi részéről nyomult be a térségbe.

London rámozdult a térségre

Idén áprilisban David Cameron brit külügyminiszter hivatalos látogatásra érkezett Közép-Ázsiába, ahol felkereste mind az öt közép-ázsiai országot, így Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt és Türkmenisztánt, valamint Üzbegisztánt. Körútja végén még Mongóliába is tett egy kitérőt, hogy tárgyaljon a mongol kormánnyal. A brit külügyminiszteri látogatás célja az volt, hogy a sztánok vezetői számára egyértelművé tegye, a régió államai az Egyesült Királyságra mint valódi és elkötelezett nyugati partnerre biztosan számíthatnak a kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok területén.

A brit irányvonal

A brit külügyminisztérium vezetője először tett hivatalos látogatást a régió összes országában.  

Hirdetés

Cameron közép-ázsiai „turnéjával” kapcsolatban három fő irányvonal volt megfigyelhető, amelyek a közép-ázsiai országok vezetőivel folytatott megbeszélések során is előkerültek. Ezek közül az első a globális rend aktuális helyzetére vonatkozott, amely London elképzelései szerint magában foglalja az ENSZ és az EBESZ Alapokmányában olvasható alapelvek betartását, a korrupció elleni küzdelmet, amely soha nem teszi/tenné lehetővé a Nyugat által meghozott szankciók (jelen esetben ez Oroszországra volt értendő) „megkerülő megoldásainak” kialakulását, valamint az Iszlám Állam növekvő fenyegetésével (itt a moszkvai események kapcsán az Iszlám Állam Horaszán ágára célzott Cameron) való közös szembenézést foglalta magában.

A második irányvonal Cameronnál az volt, hogy jelezte: az Egyesült Királyság és a régió gazdasági kapcsolatainak bővülésével együtt London készen áll arra, hogy segítse a térség államait, valamint a regionális közép- és kisvállalkozásokat a szükséges beruházásokhoz és technológiákhoz való hozzáférésben.

A harmadik pont, amely Cameron minden nyilatkozatában visszatért, az nem volt más, mint hogy London kész aktívan részt venni a régió oktatásfejlesztésében. Ennek a brit iránynak a fő pontja a Chevening-ösztöndíjak megduplázása volt, amellyel még több tehetséges közép-ázsiai fiatalt szeretnének bevonzani a vezető brit egyetemekre. Ezzel együtt a brit parlament a kettősdiploma-program kiterjesztését is támogatná a régió országainak felsőoktatási intézményeiben, amivel párhuzamosan támogatná és elősegítené az angol nyelv regionális elterjedését.

Az általánostól a konkrétig

David Cameron turnéja politikai értelemben a közép-ázsiai országok civil társadalmainak fejlesztését, az emberi jogok tiszteletben tartását, Oroszország és Kína befolyásának politikai ellensúlyozását szolgálta.

Ugyanakkor ami érdekes, hogy a magas rangú brit delegáció a legnagyobb figyelmet arra a Kazahsztánra fordította, 

ahol a London számára legfontosabb 18 ritkaföldfémet bányásszák, az urán, réz és bauxit mellett ipari mennyiségben bizmutot, galliumot, rádiumot és szilíciumot is.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/26/azsia-brit-kulpolitika-ritkafoldfem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődhetett egy „gyönyörű európai barátság” Manfred Weberék és Magyar Péterék között

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber. Először Magyar Péter jelezte …