2024. február 24., szombatMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.24. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Minden, amit tudni akart az ukránok Oroszország elleni dróntámadásairól

Hirdetés

Minden, amit tudni akart az ukránok Oroszország elleni dróntámadásairól

Augusztus 25-én kora reggel drónfejlesztők egy csoportja elindult egy dél-ukrajnai starthelyre, hogy az eddigi egyik legmerészebb légi küldetést hajtsa végre az oroszok által ellenőrzött terület felett: támadást intézzenek egy katonai bázis ellen mélyen a Krímben.

Az akciót tesztindításként írták le, a drónraj számos prototípusa kísérleti jellegű volt. De néhányuk elvégezte a feladatot − írja riportjában a The Economist.

A bázison belül robbanások történtek, és több halott is volt, a sebesült katonákat pedig helyi források szerint a helyi kórházba látták özönleni.

Ez egy szerencsétlen hétre tette fel a pontot a Kreml számára, amely már így is küzdött a Moszkva szívét ért több mint egy tucat dróncsapás, a nagy repülőterek ismételt leállítása és a fegyvergyárak, repülőterek, üzemanyagraktárak és vasutak megmagyarázhatatlan robbanásai miatt.

Hirdetés

Egy ukrán katona 2023. június 10-én Herszonban

Egy ukrán katona 2023. június 10-én Herszonban

Fotó: Oleksii Filippov / AFP

A krími hadműveletben használt egyik drón prototípusának, a Morok („sötét szellem”) fejlesztőihez közel álló forrás szerint Ukrajna új légi csapásmérő kapacitása „a hónapokkal ezelőtt elvetett magok” eredménye.

A Morok kifejlesztése „csodálatos” utazás volt: egy kockázatos tesztindítás után, néhány kilométerre az orosz határtól, fejlesztői percekkel menekültek meg a beérkező orosz rakéták elől. Most a sorozatgyártás fokozását tűzték ki célul.

A Morok gyors és több száz kilométeren át képes nehéz hasznos terhet szállítani. Egyike az Ukrajna által fontolgatott ígéretesebb merev szárnyú kamikazeterveknek.

Nagyrészt kormányzati finanszírozás nélkül jutott el idáig, kemény munkára és néhány baráti jótevőre támaszkodva. Más fejlesztőkhöz hasonlóan azonban a Morok csapata is nehéz feladat előtt áll, hogy megszerezze a méretnöveléshez szükséges forrásokat.

Ukrajna drónprogramját a szükségszerűség vezérli. Oroszország, a rakéták nagyhatalma a háborút egyértelmű fölényben kezdte a nagy hatótávolságú csapásmérő képességek terén.

Később olcsó, hatékony Shahed kamikaze drónokat kezdett vásárolni Irántól. Ukrajnának viszont nem engedték meg, hogy használja a nyugatiak által adományozott fegyvereket Oroszországban, ezért más módokat keresett a visszavágásra.

A válasz egy részeúj rakéták kifejlesztése vagy a régiek újrahasznosítása: a régi s-200-as föld-levegő rakétát ma már felszíni-felszíni üzemmódban használják. A modernizált s-200-asok voltak felelősek az orosz ellenőrzés alatt álló területeken a közelmúltban végrehajtott támadások egy részéért. Eközben önkéntesek és kormányzati csoportok hálózata versenyez a jobb hazai gyártású drónok kifejlesztéséért.

Ukrajna tovább fokozza a drónkampányt

A drónkampányt most több okból is fokozzák. A Moszkva elleni, címlapokra kerülő csapásokkal pszichológiai hatást kívánnak gyakorolni, közelebb hozva az egyszerű oroszokat a háború valóságához. De ukrán katonai bennfentesek szerint a legtöbb műveletük közvetlenül a három hónapja tartó ellentámadást támogatja.

Ezek nagy része túl prózai ahhoz, hogy hírré váljon. A drónok üzemanyagraktárakat, logisztikát, lőszerraktárakat és szállítási útvonalakat vesznek célba − mondja a Nyomozó hívónevű férfi, az ukrán katonai hírszerzés drónkoordinátora. „A dandárjaink felhívásaira reagálunk. Elmondják, hogy tudják, hol tárolnak orosz fegyvereket, de nincs módjuk lecsapni rájuk, és könyörögnek, hogy segítsünk”. Nyomozó azt mondja, hogy az utóbbi időben munkájának nagy része az ukrán határokhoz közeli repülőterekre összpontosított. Ebbe „talán” beletartozott egy közelmúltbeli csapás is, amely egy Novgorod közelében állomásozó Tu-22m stratégiai bombázót talált el − teszi hozzá kacsintva.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/28/haboru-orosz-ukran-konfliktus-ukrajna-dronhadviseles-dronok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …