2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Miért húznak a fiatal szavazók a szélsőjobbhoz Európában?

Hirdetés

Miért húznak a fiatal szavazók a szélsőjobbhoz Európában?

A most a szélsőjobb felé húzó fiatal felnőttek nem nácik vagy idegengyűlölő rasszisták, de lehet, hogy közük van ahhoz a mozgalomhoz, amely jobbra tolja az Európai Unió prioritásait és hangsúlyait. Egy különösen szilárd jobboldali eredmény – és az együttműködés a kemény jobboldali spektrumon belül – megingathatja az EU egységét, és megzavarhatja a blokk működését egy olyan időszakban, amikor az több fronton is akut válsággal néz szembe – írja a Foreign Policy.

Mivel az új törvények értelmében néhány országban már a 18 év alattiak is szavazhatnak – Ausztriában, Németországban, Máltán és Belgiumban a 16 évesek, Görögországban pedig a 17 évesek –, volt remény arra, hogy ezek az új szavazók fékezni fogják az Európát elborító populista hullámot. A 16 és 17 évesek szavazati jogának megadása mögött az állt, hogy a ma kialakított politikák még sok évtizedig hatással lesznek rájuk – ellentétben a nagyszüleikkel.

A 2019-es európai parlamenti választásokon rekordszámú fiatal vett részt – ami a közös európai projekt iránti lelkesedésüket tükrözi. A klímamozgalom megerősödésével szavazataikat rendkívül nagy arányban adták le az erős klímavédelmet és az uniós integráció elmélyítését szorgalmazó zöldpártokra. Ennek köszönhetően a zöldek képviselői Portugáliától Lettországig bekerültek a brüsszeli parlamentbe, és az EU kormánya 2020-ban jóváhagyta az európai zöldmegállapodást.

Hirdetés

A tizenéves, húszas, harmincas éveik végén járó szavazók magas reprezentációja azonban idén júniusban egy egészen más tendenciát indíthat el, mivel a fiatalabb szavazók egyre nagyobb számban állnak a szélsőjobboldali populista pártok oldalára – éppen azokéra, amelyek a Green Deal és az európai integráció visszaszorítását akarják elérni. A közelmúltban Portugáliában, Svédországban, Hollandiában, Olaszországban, Finnországban és Franciaországban tartott országos szavazásokon a fiatalok soha nem látott számban szavaztak a szélsőségesen nacionalista és euroszkeptikus pártokra – bár egyes megfigyelők szerint az ezekről a tendenciákról szóló tudósítások hiányosak vagy túlságosan leegyszerűsítettek. A németországi felmérések pedig azt mutatják, hogy a fiatalok egyre inkább az Alternatíva Németországért (AfD) párttal szimpatizálnak, amely olyan radikalizálódáson ment keresztül, hogy Európa legvadabb választási pártjai közé tartozik.

Kétségtelen, hogy ezek a pártok egyre nagyobb teret hódítanak a fiatalabb szavazók körében. A fiatalok úgy gondolják, hogy a mainstreampártok már megkapták az esélyt. A rendszer szerintük még mindig nem működik, tehát úgy vélik, hadd próbálkozzanak most a többiek

− mondta Catherine de Vries holland politológus.

Radikalizálódnak a fiatalok?

Egy német tanulmány, amely Simon Schnetzer ifjúságkutató vezetésével készült, kimutatta, hogy a megkérdezett fiatalok (ebben az esetben a 14 és 29 év közötti korosztály) 22 százaléka az AfD-re szavazna, ha ma tartanák a német választásokat – kétszer annyian, mint két évvel ezelőtt. A Zöld Pártra leadott szavazataik egyharmadával estek vissza ez idő alatt. A megkérdezettek negyede azt mondta, hogy nem tudja, kire szavazna – ez szintén minden idők legmagasabb eredménye.

A markáns elmozdulás okai homályosak. A kutatók általában a válság utáni gazdasági és politikai körülményekkel való általános elégedetlenségre hivatkoznak.

Úgy tűnik, mintha a koronavírus-járvány miatt a fiatalok ingerültek lennének a jövővel való megbirkózási képességünkkel kapcsolatban, ami mély bizonytalanságban csapódik le

– írták a tanulmány szerzői. A résztvevők által leírt, ezt a bizonytalanságot leginkább befolyásoló kérdések közé tartoztak a személyes pénzügyek, a szakmai lehetőségek, az egészségügy és a társadalmi elismerés. Kevésbé aggódtak az éghajlati válság miatt, mint az infláció, a gazdaság és az időskori szegénység miatt.

A fiatal lakosság körében egyértelmű jobbratolódásról beszélhetünk

– mondta Klaus Hurrelmann, a tanulmány egyik szerzője, a berlini Hertie School professzora. Az AfD legfőbb kampányprioritása, a bevándorlás megállítása és a menekültek megsegítése mint probléma egyértelműen jól rezonált a fiatal választók gondolataival.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/ifjusag-fiatalok-szelsojobboldal-europa-radikalizalodas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …