2024. február 25., vasárnapMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mi marad a Wagnerből Prigozsin halála után?

Hirdetés

Mi marad a Wagnerből Prigozsin halála után?

Két hónappal Jevgenyij Prigozsin lázadása után a magánrepülőgépe lezuhant az oroszországi Tver régióban, a gépen lévő tíz ember mind meghalt. Az orosz hatóságok által közölt utaslistán a Wagner zsoldoshadsereg több fontos szereplője is helyet foglalt, köztük a Wagner-alapító, egyben Prigozsin jobbkezének számító Dmitrij Utkin, ahogy az orosz hatóságok szerint Jevgenyij Prigozsin is.

Ugyanakkor utóbbi elképzelhető, hogy nem a „Putyin séfjeként” is ismertté vált személy, mivel mint arra például Ken Giles szakértő felhívta a figyelmet a brit Daily Mailnek,

az utóbbi időszakban a Wagner-vezér közvetlen közeléből többen is Jevgenyij Prigozsinra változtatták a nevüket.

Hirdetés

Miközben a Kreml még nem adott ki közleményt az eseményekről, a Wagnerhez köthető és Prigozsinhoz nagyon közeli The Grey Zone Telegram-csatorna beszámolt a zsoldossereg vezetőjének haláláról, ugyanakkor független forrás még nem erősítette meg, hogy valóban „az igazi” Prigozsin vesztette életét.

Ennek ellenére több szakértő is úgy gondolja, hogy ő utazhatott a gépen, az pedig biztos, hogy a Kreml által sok helyen diplomáciai eszközként használt Wagner soha többé nem lesz ugyanaz, mint korábban. De akkor mi lehet a sorsa?

A Kreml szolgálatában összetett afrikai missziók

Az ukrán frontról már a júniusi felkelés után kivonták a Wagnert, amelynek egy jelentős része Belaruszban állomásozott, míg Oroszországban azóta lényegében nem folytat semmilyen tevékenységet. Sajtóhírek szerint a kivont zsoldosok a belarusz hadsereg képzésében vehettek részt, míg Afrikában az ukrajnai háború ellenére is aktív maradt a magánkatonai cég.

Afrikában ugyanis komoly szerepet kapott a Kreml stratégiájában.

Becslések szerint mintegy ötezer Wagner-zsoldos van Afrikában minimum öt afrikai országban. Egy hétfőn publikált videón – aminek se a felvétel időpontját, sem a pontos helyszínét nem ismerjük – Prigozsin katonai felszerelésben arról beszélt, hogy embereket toboroz a zsoldossereg afrikai misszióihoz, emellett azt ígérte, Afrika „még szabadabb lesz”.

A Wagner feladata elég sokrétű volt a térségben: miután 2014-ben Oroszország nemzetközi jogot megsértve annektálta a Krím félszigetet, a szűkülő orosz diplomáciának fontossá váltak az afrikai országokkal ápolt kapcsolatok – egyrészt a külpolitikai elszigetelődés mellett a kontinens ENSZ közgyűlésében lévő szavazatai miatt, másrészt a 2014 óta folyamatosan kivetett szankciók megkerülése végett, miközben az ellentételezések sokszor értékes nyersanyagok vagy azok feletti koncessziók voltak.

Ezeket a célokat a Kreml csak részben hivatalos diplomáciai úton valósította meg: a konfliktusokban gazdag kontinensen ugyanis több helyen is jelen volt a Wagner titokban, a zsoldossereg működését pedig az orosz vezetés letagadhatta, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/24/oroszorszag-wagner-zsoldossereg-vlagyimir-putyin-jevgenyij-prigozsin-afrika-geopolitika-kreml/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …