2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mexikó első alkalommal választhat női elnököt

Hirdetés

Mexikó első alkalommal választhat női elnököt

Közvélemény-kutatások szerint Mexikó történetében első alkalommal kerülhet nő az államfői székbe. A kormánypárti jelölt, Claudia Sheinbaum számít a választás favoritjának, kihívója pedig az ellenzéki Xóchitl Gálvez. Az első eredményeket helyi idő szerint késő este várják.

Claudia Sheinbaum, a MORENA párt elnökjelöltje Mexikóvárosban 2024. május 29-én

Claudia Sheinbaum, a MORENA párt elnökjelöltje Mexikóvárosban 2024. május 29-én

Fotó: Raquel Cunha / Reuters

Mexikó történetének legnagyobb választási napjáról van szó, tekintettel arra, hogy az elnök mellett a képviselőház és a szenátus tagjait, valamint a regionális és önkormányzati képviselőket is megválasztják.

Hirdetés

Összesen több mint 20 ezer tisztség sorsa dől el a voksoláson. Mindemellett a 31 mexikói tagállamból nyolcban és a fővárosi szövetségi kerületben a kormányzói tisztségről is szavaznak.

A 61 éves fizikus végzettségű, litván és bolgár gyökerekkel rendelkező, zsidó származású Sheinbaum 2018 óta Mexikóváros polgármestere volt, míg tavaly le nem mondott posztjáról, hogy indulhasson az elnökválasztáson. Sheinbaum a leköszönő Andrés Manuel López Obrador bizalmasának számít, aki alkotmányos korlátok miatt hatéves hivatali idejének letöltését követően nem indulhat újra.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/02/mexiko-elnok-es-parlamenti-valasztasok-claudia-sheinbaum/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …