2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megvannak a horvát parlamenti választások végleges eredményei

Hirdetés

Megvannak a horvát parlamenti választások végleges eredményei

Nyilvánosságra hozta a horvát központi választási bizottság (DIP) hétfőn a parlamenti választások végleges eredményét. Zoran Milanovic horvát államfőnek legkésőbb május 19-ig kell összehívnia a parlament alakuló ülését. A választásokat április 17-én tartották Horvátországban, ám szabálytalanságok miatt két szavazókörzetben meg kellett ismételni a voksolást az azt követő vasárnap, így a hivatalos eredményeket csak hétfőn közölhette a választási bizottság a fellebbezésekre vonatkozó határidők lejárta után – írta meg az MTI.

A DIP által – százszázalékos feldolgozottság alapján – közzétett adatok szerint az eddig kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a diaszpóra három képviselőjével együtt 61, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátum a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali Haza Mozgalom pártnak jutott, ők 14 képviselői helyre tettek szert.

A végleges választási eredmények szerint átlépi még az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt a szintén jobboldali Híd párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt, illetve a Független Északi Platform 2-2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátummal. 

Hirdetés

A horvát parlamentben 8 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tartanak fenn.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/29/horvatorszag-valasztasok-2024-parlamenti-hdz-spd-koalicio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagy bajban van az egyik utolsó retró kommunista állam

A Világbank április végén közzétett, „Reformok felgyorsítása a növekedés érdekében” című jelentése szerint Laosz reál …