2024. április 22., hétfőMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megvan a szlovák elnökválasztás hivatalos eredménye: Ivan Korcok nyert, Peter Pellegrinivel megy a második fordulóba

Hirdetés

Megvan a szlovák elnökválasztás hivatalos eredménye: Ivan Korcok nyert, Peter Pellegrinivel megy a második fordulóba

Mint arról az Index is beszámolt, Szlovákiában az elnökválasztás első fordulójában egyik jelöltnek sem lett meg az abszolút többség, így két hét múlva, április 6-án újabb fordulóra kerül sor, ahol a Robert Fico miniszterelnök támogatását élvező, vele jelenleg közösen kormányzó Peter Pellegrini és a Fico ellen kampányoló Ivan Korcok feszül majd egymásnak.

A vonatkozó szabályozás szerint a következő fordulóban a győzelemhez már nem kell megszerezni a szavazásra jogosult választópolgárok voksainak legalább a felét, hanem elégséges a szavazáson részt vevők többségének voksa.

Az államfőválasztás első körében 9 jelöltre lehetett szavazni, a választók részvételi aránya szombaton 51,9 százalékos volt, hasonló, mint az előző néhány államfőválasztásnál, amikor is a részvételi arány 40 és 50 százalék között alakult. A Statisztikai Hivatal (SÚSR) adatai szerint a részvételi arány a korábbi átlagnál némileg magasabb volt a városokban (53,1 százalék) és alacsonyabb a vidéki településeken (50,4 százalék).

Hirdetés

Az államfőválasztás első körében a továbbjutó két jelölt mellett még négyen szereztek egy százalékot meghaladó szavazatot. A harmadik Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke lett a feldolgozott voksok 11,7 százalékával, a negyedik helyen pedig a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 2,9 százalékát megszerezve. Őt az ötödik helyen Igor Matovic korábbi miniszterelnök követi a voksok 2,1 százalékával, illetve hatodikként Ján Kubis korábbi külügyminiszter, aki két százalékot szerzett.

A jelenlegi szlovák államfő, Zuzana Caputová megbízatási időszaka június 15-én jár le.

Az első fordulóban győztes Ivan Korcok […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/24/szlovak-elnokvalasztas-vegeredmeny-ivan-korcok-peter-pellegrini-masodik-fordulo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Két magyart kellett megmenteni Ománban, 21 halálos áldozatot követelt a katasztrófa

Emberemlékezet óta nem látott esőzés sokkolta az Egyesült Arab Emírségeket. Mint azt korábban már megírtuk, …