2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megvalósulhat Orbán Viktor nagy terve, de most nem ő a főszereplő

Hirdetés

Megvalósulhat Orbán Viktor nagy terve, de most nem ő a főszereplő

Június 6–9-én lesznek az európai parlamenti választások, ami után más összetételű Európai Parlament jöhet. Ugyan a mandátumbecslések szerint a jelenleg működő informális koalíció, tehát a jobbközép-kereszténydemokrata Európai Néppárt (EPP), a szociáldemokrata S&D és a liberális Renew triónak továbbra is meglenne a többség a Strasbourg székhelyű intézményben,

Ugyanakkor az, hogy a szélsőjobboldali Identitás és Demokráciából (ID) kirakták a német szélsőjobboldali AfD-t, a teljes EP kinézetét megváltoztathatja.

Hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, az Alternative für Deutschland hiába zárt egy nagyon jó évet tavaly, január óta több botrány is kirobbant a párt körül, ahol mára a jobboldali és szélsőjobboldali frakciók között egyértelműen utóbbi vette át az irányítást a pártban.

Az AfD remigrációs tervei, az EP-képviselőjük és korábbi listavezetőjük, Maximilian Krah nácimentegető nyilatkozatai, illetve a vele szemben felmerült befolyásszerzési vádak miatt Krah és az egész delegáció egyre kényelmetlenebbé vált a francia Marine Le Pen fémjelezte euroszkeptikus-szélsőjobboldali ID-ben, így végül kizárták a képviselőcsoportból, nagy kérdőjeleket hagyva az uniós politika jobboldalán.

Az AfD-t ugyanis még botrányai ellenére is második helyre mérik a közvélemény-kutatások Németországban, így a jelenlegi 9 mandátumukat akár megtriplázhatják, ami nagy veszteséget jelenthetne az EP-ben egyértelműen harmadik helyre pályázó ID-nek.

Azonban az ID és AfD közötti konfliktusnak már korábban is voltak jelei, ráadásul Le Penék a politikai karanténban lévő AfD helyett egy másik párttal szemezgetnek: a Giorgia Meloni vezette  Fratteli d’Italia-val.

Az odahaza magát szélsőjobb helyett épp jobboldali-konzervatívnak átpozícionáló Le Pen ugyanis egy olasz napilapnak adott interjúban azt vetette fel az olasz kormányfőnek, hogy az EP-választások után Meloni pártcsaládja, az ID-nél visszafogottabb, szoft euszkeptikus-jobboldali-konzervatív Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az ID egyesüljön.

Az ajánlatot Meloni vasárnap este egy tévéinterjúban nem utasította vissza, mondván, az EP-választások után ő szeretne a már évtizedek óta működő balközéptől a jobbközépig terjedő informális koalíciónak egy jobboldali alternatíváját létrehozni – azt ugyanakkor nem fejtette ki, ezt pontosan hogyan is szeretné elérni.

Akár összejöhet a matek, de…

Amennyiben a puszta számokat nézzük, akkor Le Pennek igaza van, hogy amennyiben az ECR és ID képviselőcsoportok egyesülnének egy új jobboldali-szélsőjobboldali képviselőcsoportban, akkor azzal a szociáldemokrata S&D-t leelőzve a második legnagyobb képviselőcsoporttá válnának az EP-ben a választások után szinte biztosan legtöbb mandátummal rendelkező Európai Néppárt mögött.

Ráadásul a mandátumszám még bővíthető is a két képviselőcsoport számára.

Egyrészt a jobboldali-szélsőjobboldali pártok jelenleg töredezettek az uniós politikában. A két képviselőcsoporton kívül vannak olyanok, akik a függetlenek között foglalnak helyet – ilyen például az Európai Néppártból 2021-ben kivált Fidesz –, vagy új pártként jelenleg nem is rendelkeznek parlamenti képviselettel.

Ezen pártokat sok minden összeköti: egyrészt mindannyian ellenzik a migrációt – annak legális és illegális formáját egyaránt –, ellenzik a mélyebb európai integrációt és sok esetben kritizálják az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság szakpolitikáit, például a zöldátállás kérdésében.

Giorgia Meloni 2022. szeptember 25-én

Giorgia Meloni 2022. szeptember 25-én

Fotó: Valeria Ferraro / SOPA Images / Getty Images Hungary

Így már most is gyakran együtt szavaznak az Európai Parlamentben, de bizonyos ügyekben néha egy-két néppárti vagy renew-os képviselő is közös platformra kerül az eddig uniós politikában egyfajta karanténban lévő ECR-rel.

A problémát ugyanakkor az okozza, hogy emellett nagyon sok kérdésben teljesen másképp látják a világot.

Ennek egyik legékesebb példája az ukrajnai háború, mivel míg az ECR-ben szavazataikkal is kifejezik Ukrajna iránti támogatásukat, addig az ID-ben a legtöbb párt már ellenzi Kijev támogatását, sőt, vannak olyan képviselőik, akik orosz pénzből orosz propagandát terjesztettek – ezzel vádolták meg például az onnan épp nemrég kitett AfD delegációvezetőjét is.

A két képviselőcsoport […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/2024/valasztas/2024/05/30/europai-unio-europai-parlament-giorgia-meloni-marine-le-pen-ursula-von-der-leyen-ecr-id-kepviselocsoport-koalicio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …