2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Magyarországot is felszabdalja Európa nagy törésvonala?

Hirdetés

Magyarországot is felszabdalja Európa nagy törésvonala?

„Itt a vissza nem térő alkalom, hogy a hanyatló progresszív liberális világszellem helyébe egy másik világszellemet, egy szuverenista világrendet állítsunk” – jelentette ki Orbán Viktor az idei CPAC Hungary konferencián tartott beszédében.

Nagy Attila Tibor szerint

a szuverenista-föderalista törésvonal meglétét a Fidesz-KDNP időről-időre erőteljesen hangsúlyozza a magyar politikában. Hónapokkal a kegyelmi botrány kitörése előtt, tehát még 2023 őszén úgy volt, hogy a szuverenitás versus európai szuperállam lesz a kormányoldal egyik kommunikációs csapásiránya, amelyben a Fidesz képviseli a »jó« vonalat, tehát a tagállamoknak – köztük Magyarországnak – járó szuverenitás védelmét »Brüsszel« vagyis az Európai Unió intézményeinek – különösen az Európai Bizottság, Európai Parlament – túlhatalma ellen, amihez képest a magyarországi ellenzék a »rosszat«, vagyis az Európai Unió erőteljes hatalmát képviseli.

A politikai elemző hangsúlyozta, az erősebb nemzetállamok gondolata a Fidesznél nem pillanatnyi kampányszlogen, hanem „hosszú évek óta következetesen képviseli ezt a gondolatot, vagyis ellenzi azt, hogy további hatásköröket adjanak át az EU-nak és elítéli »Brüsszel lopakodó hatáskörnövelését« is, legyen szó például a menekültügyi paktumról. Ugyanakkor az Orbán-kormány uniós politikája nem mindig annyira merev, mint amennyire elsőre látszik: az uniós honvédelmi együttműködést a magyar fél nem ellenzi, bár az ukrán-orosz háború óta berzenkedik attól, hogy Magyarország részese legyen az Ukrajnának történő közös fegyverbeszerzésnek”.

Hirdetés

Az Európai Egyesült Államok hazai támogatói

Nagy Attila Tibor a Demokratikus Koalícióról úgy fogalmazott, hogy a párt „évek óta az Európai Egyesült Államok mellett érvel, bár részletesen még nem fejtette ki, hogy ebből konkrétan mi következne, vagyis hogy konkrétan milyen tagállami hatásköröket kellene átadni az Európai Uniónak, milyen uniós alapszerződési módosításokat tartana elképzelhetőnek a szorosabb Európai unió létrehozása érdekében”.

Ám annyit így is lehet tudni, hogy a Gyurcsány-párt élesen szemben áll a Fidesz-KDNP Európa-politikájával és szinte kritika nélkül képviseli politikailag belföldön az Európai Unió intézményeit a magyar kormánnyal szemben. Az »európaiság« általa történő igenlését szembeállítja az EU-val folyton veszekedő Fideszt, és többször is kifejtette, hogy a magyar kormányfő az Európai Unióból való kilépésre készül. A DK szereti magát »legeurópaibb pártnak« jelölni és ezzel együtt az európai értékek védelmezőjének beállítani

– mondta az elemző.

A DK mellett a Momentum kommunikációjában is hangsúlyos szerepe van Európának, az egyik kampányszlogenjük úgy szól, hogy „Válaszd Európát! Válaszd a Momentumot!”, valamint visszatérően hivatkoznak arra a statisztikára, amely szerint Donáth Anna és Cseh Katalin a legaktívabb magyar európai parlamenti képviselők.

Donáth Anna 2024. március 19-én

Donáth Anna 2024. március 19-én

Fotó: Tövissi Bence / Index

Donáth Anna 2022-ben, az Európa jövőjéről szóló, a Válasz Online felületén megjelent publicisztikájában többek között arról írt, hogy „Magyarország jövőjét nem bezárkózó nemzetállamként képzelem el, hanem egy erős Európa szuverén tagjaként”.

A párt EP-képviselője többek között kiemelte, hogy „milyen legyen Európa a következő évtized végére? Aki erre a kérdésre az Európai Egyesült Államokról vizionál, az csak a párbeszédet akarja elkerülni a valódi kihívásokról, és hagymázas illúziók mögé rejteni az EU jövőjét. Európa sosem fog úgy működni, mint az Amerikai Egyesült Államok, ennek oka tagállamainak radikálisan eltérő múltja, a politikai és kulturális különbségek, valamint a sokszínű intézményi szerkezet és államszervezet”.

Az akkori véleménycikkében […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/2024/valasztas/2024/04/28/europai-unio-szuverenistak-foderalistak-fidesz-kdnp-ellenzek-ep-valasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs több titok, az MTVA ismertette az EP-választási vita részleteit

Mint arról beszámoltunk, nyilvános vitát szervez a köztévé az EP-listavezetők között. Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke kedden délután posztolta …