2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Magyarország „oroszbarát” – mondta a lengyel külügyminiszter-helyettes

Hirdetés

Magyarország „oroszbarát” – mondta a lengyel külügyminiszter-helyettes

A lengyelek már több alkalommal is kritizálták a magyar kormány oroszbarátnak vélt politikáját az ukrajnai invázióval összefüggésben. A lengyel különleges műveleti erők (GROM) egykori parancsnoka, Roman Polko például azt is felvetette pár hónapja, nem bánná, ha Magyarországot kizárnák a NATO-ból, mert a magyarok hátráltatják a szövetség működését.

Az MTI beszámolója szerint Andrzej Szejna lengyel külügyminiszter-helyettes most arról beszélt, Lengyelországnak bele kellene-e egyeznie abba, hogy feladja vétójogát az EU-ban. Szejna azt válaszolta: nem egyeznek bele a vétójog teljes feladásába.  

Hozzátette,

a lényeg az, hogy „bizonyos döntéshozatali szinteken beszéljünk a témáról,

Hirdetés

mert ha egyetértünk az EU bővítésével, egyebek mellett Ukrajna jövőbeli csatlakozásával, akkor a vétójog kétélű kard lesz”.

Andrzej Szejna kifejtette, fontosnak tartaná, ha a bővítés terén az EU tagállamai nem állapodnának meg a vétójog feladásáról. „Ha bővítésről van szó, minden országnak egyénileg kell döntenie” – jelentette ki.

Hozzátette azonban, hogy más témában elképzelhető az egyhangú döntéshozatal megszüntetése. Ebben az összefüggésben a védelmi politikát említette, majd kijelentette:

Amikor például a biztonságpolitikáról beszélünk, akkor látjuk, hogy az oroszbarát Magyarország esetében mennyire rosszul működik a vétójog.

Szejna konkrét példát nem említett ezzel kapcsolatban. Orbán Viktor egyébként legutóbb akkor élt a vétó eszközével, amikor tavaly év végén nem járult hozzá az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás átadásához. (Végül hosszas tárgyalások után, idén február elején <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/26/haboru-oroszorszag-ukrajna-magyarorszag-oroszbarat-lengyel-kulugyminiszter-helyettes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs több titok, az MTVA ismertette az EP-választási vita részleteit

Mint arról beszámoltunk, nyilvános vitát szervez a köztévé az EP-listavezetők között. Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke kedden délután posztolta …