2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Macron megtorpedózhatja Ursula von der Leyen újrázását

Hirdetés

Macron megtorpedózhatja Ursula von der Leyen újrázását

Mario Draghi korábbi olasz miniszterelnök lehet Emmanuel Macron embere az európai parlamenti választások után. A Politico párizsi tudósítójának értesülései szerint a francia elnök magas uniós pozícióba juttatná az olasz politikust, aki korábban az Európai Központi Bank (EKB) elnökeként is tevékenykedett.

Ez főleg annak fényében érdekes, hogy az új uniós adminisztráció felállása kapcsán az egyik legnagyobb kérdőjel továbbra is az, hogy Franciaország támogatni fogja-e Ursula von der Leyen ismételt megválasztását az Európai Bizottság elnöki pozíciójára. Mindez Párizs és Berlin között is feszültségeket kelthet.

Franciaország ideológiai szempontból is közel áll Draghihoz, aki nem akarja, hogy a fiskális szabályok meghiúsítsák az európai gazdaság átalakítására fordított nagyvonalú kiadásokat. Valójában az egykori jegybankár kulcsfontosságú szövetségese Párizsnak abban, hogy több milliárd eurónyi állami befektetéssel Európa felzárkózzon Kínához és az Egyesült Államokhoz.

Hirdetés

Draghival kapcsolatban azonban Macron több nehézségbe is ütközhet. Amennyiben az Európai Bizottság elnöki székéről beszélünk, akkor a francia elnöknek az Olaf Scholz német kancellár és az Európai Néppárt közötti, Ursula von der Leyent érintő alkut kellene megtorpedóznia, valamint Olaszország jobboldali miniszterelnökét,

Draghi politikai ellenfelét, Giorgia Melonit is meg kellene nyernie az ötletnek.

Az Európai Tanács a másik lehetőség, azonban itt sem lehet egyszerű kimenetelre számítani. A leköszönő Charles Michel utódját ugyanis az európai szocialisták a sajátjaik közül szeretnék kiválasztani – a hírek szerint António Costa korábbi portugál miniszterelnök lehet a befutó –, ami azt is jelenti, hogy a franciáknak egy másik uniós vezető pozícióhoz kellene segíteni a szocialistákat, hogy Draghi az Európai Tanács elnöke lehessen.

Draghi segíthetné a francia uniós stratégiát

Franciaországnak az a célja, hogy a Bizottságon keresztül elérje az EU versenyképességének javítását, potenciálisan egy ügyvezető alelnöki szerep révén. Párizs ezt a vezető beosztást arra használná fel, hogy a hazai ipart, a defenzív kereskedelempolitikát és a nagy közkiadásokat napirenden tartsa.

Draghi erre a pozícióra is megfelelne mint olyan gazdasági szakértő, akivel Franciaország tárgyalni tudna. Az olasz közgazdászra széles körben tekintenek úgy, mint az euró megmentőjére, mert mind a 2010-es évek eleji pénzügyi válság idején, mind pedig 2012-ben, amikor az Európai Központi Bank élére került, megfogadta, hogy „bármit megtesz” a uniós valuta védelme érdekében.

Franciaország olyan egységes piac létrehozását szorgalmazza, amely lehetővé tenné a megtakarítások és befektetések szabad mozgását az Európai Unión belül.

Más tagállamok részéről – élükön Németországgal – heves ellenkezéssel szembesült, ami hátráltatta ezt az ambiciózus projektet.

Franciaország az egyik legnagyobb szószólója az európai stratégiai autonómiának, ami az állam nagyobb szerepvállalása nélkül nehezen lenne kivitelezhető. Az Európai Unió korábban szigorúan szabályozta a piac befolyásolására alkalmas állami intézkedéseket annak érdekében, hogy az egységes belső piacon minél szabadabb versenyt biztosítson a vállalatoknak.

Ide tartoznak azok az állami támogatások is, amelyeket a tagországok szigorú feltételek mellett, meghatározott célokra, és nem ritkán kizárólag az Európai Bizottság jóváhagyásával nyújthatnak piaci szereplőknek, független attól, hogy a támogatást a tagállam saját költségvetéséből vagy uniós forrásokból fizeti ki.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/24/ep-valasztas-emmanuel-macron-mario-draghi-ursula-von-der-leyen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődhetett egy „gyönyörű európai barátság” Manfred Weberék és Magyar Péterék között

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber. Először Magyar Péter jelezte …