2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lebuktatták Putyin különleges műveleti egységét: energiafegyverrel hajtottak végre merényleteket

Hirdetés

Lebuktatták Putyin különleges műveleti egységét: energiafegyverrel hajtottak végre merényleteket

Az úgynevezett Havanna-szindrómáról először 2016-ben érkeztek jelentések. A név onnan ered, hogy az első alkalommal legalább húsz, Kubában szolgálatot teljesítő amerikai tisztviselő számolt be a különös betegségről.

Az azóta eltelt időben összesen több mint ezer ilyen esetről számoltak be, és nemcsak Kubából érkeztek jelentések erről, hanem többek között Kínából és Washingtonból is.

A páciensek amerikai diplomaták, kémek, katonai tisztviselők, vállalkozók voltak – sőt sok esetben a házastársaik, gyerekeik, vagy éppen a háziállataik is szenvedtek a szindrómától.

Hirdetés

Azzal kapcsolatban, hogy mi idézhette elő ezeket a megbetegedéseket, számos spekuláció napvilágot látott: a legtöbben úgy vélték, hogy a Havanna-szindróma tüneteit egy nagy erejű kísérleti fegyver okozhatta. A hidegháború óta ugyanis mind az amerikai, mind az orosz, mind pedig a kínai kormány kísérletezik ilyen irányított energiájú fegyverekkel.

Felvetődött az is, hogy esetleg az orosz titkosszolgálat állhat a rejtélyes megbetegedések mögött, de tavaly egy nyilvánosságra hozott amerikai jelentésben még az állt: hét nagy hírszerző ügynökségből öt úgy vélekedett, hogy „nagyon valószínűtlen” az a feltevés, mely szerint „az Egyesült Államok ellenfelei okozták volna a bejelentett incidenseket”.

Ennek ellenére most a The Insider, a CBS News és a Der Spiegel oknyomozásából az derült ki, hogy

tényleg az oroszok egyik különleges egysége állhat a Havanna-szindróma mögött.

Mint írták, az orosz katonai hírszerzés, a GRU egyik hírhedt alakulata a „29155-ös egység” volt az, amelyik irányított energiájú prototípusfegyver segítségével hajtott végre akciókat amerikai tisztviselők ellen. Az orosz hírszerzés más egységeivel ellentétben a 29155-ösöknek egyáltalán nem feladata az, hogy információt szerezzen, ők kizárólag „erőszakos műveletek” végrehajtásával foglalkoznak.

Így hajtották végre a támadásokat 

A prototípusfegyver kifejlesztése még nagyon régen, a szovjet érában kezdődött meg, és a legelső ilyen támadásra nem is Kubában, hanem két évvel korábban, Frankfurtban kerülhetett sor az oknyomozók szerint: a német városban található amerikai konzulátus egyik alkalmazottját nem sokkal a 2014-es kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása után támadhatták meg.

Mint az oknyomozásból kiderült, 

az áldozatok maradandó, sok esetben súlyos egészségügyi károsodást szenvedtek a merényletek következtében.

A prototípusfegyverrel elkövetett merénylet többek közt krónikus fejfájást, szédülést, fülzúgást, álmatlanságot, hányingert, tartós pszichofiziológiai károsodást, sőt vakságot vagy halláskárosodást is eredményezhetett az áldozatoknak. Ezenkívül sok áldozatnál diagnosztizáltak traumás agysérülést, ami arra kényszerítette őket, hogy egészségügyi okokból visszavonuljanak a kormányzati szolgálattól.

Az egyik áldozat – egy ápolónő, aki a Tbilisziben működő amerikai nagykövetség egyik tisztviselőjének a felesége – azt mondta az oknyomozó újságíróknak, hogy 2021-ben szenvedhetett el támadást. Beszámolója szerint az utóbbi három évben napról napra rendszeresen fejfájást tapasztalt, és két műtéten is át kellett esnie amiatt, hogy a halántékcsontja gyors, megmagyarázhatatlan eredetű romlásnak indult (de egy harmadik műtétre is szüksége lesz a közeljövőben).

Egy FBI-ügynök szintén azt mondta, hogy 2021-ben, Floridában, a saját otthonában érte támadás, amikor épp az ablak mellett állt.

Bumm, egyszer csak a jobb fülemben éreztem valamit, mintha egy őrült fogorvos nekem esett volna. Ismered azt az érzést, amikor valami túl közel kerül a dobhártyádhoz? Ez olyan volt, csak tízszer erősebb. Olyan volt, mint egy magas, fémes fúró hang, és előrelökött […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/01/oroszorszag-katonai-hirszerzes-gru-sugarfegyver-egyesult-allamok-merenyletek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …