2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kongatják a vészharangot Európában, Moszkva ismét olyat tett, ami gyanakvásra ad okot

Hirdetés

Kongatják a vészharangot Európában, Moszkva ismét olyat tett, ami gyanakvásra ad okot

Oroszország eltávolította a határt jelző bójákat a Balti-tengeren, ami közvetlenül sértheti az érintett Észtország területi integritását, azonban finn és balti politikusok nyugalomra intenek

Lettország szeretné, hogy mielőbb tisztázzák a szituációt, míg Litvánia arra figyelmeztetett, hogy „a Kreml szándékos, célzott és eszkalálódó provokációval akarja megfélemlíteni szomszédait.”

Mindez azután történt, hogy az orosz védelmi minisztérium rendelettervezetet hozott nyilvánosságra, amely a tengeri határok áthelyezését javasolta a Finn-öbölben található orosz szigetek és Kalinyingrád enklávéja körül.

Hirdetés

Az nem derült ki azonnal, hogy a tervezet a balti-tengeri finn vizekre vagy a Kalinyingrádhoz közeli litván fennhatóság rovására kívánja kiterjeszteni határait. Mindazonáltal kiterjedt volna a Finn-öböl keleti részének területére, a finn partokhoz közeli több szigetre, valamint a kalinyingrádi Baltijszk és Zelenogradszk városaihoz közeli területekre.

Megkongatták a vészharangokat Európában

Az Európai Unió elfogadhatatlannak tartotta az oroszok határsértését, azonban kérdés, hogy katonai erő nélkül mennyire veszik komolyan az európai politikusokat az oroszok. Donald Trump volt amerikai elnök kijelentései után megkongatták a vészharangokat Európában, amikor egy kampánygyűlésen kijelentette, hogy Oroszországot arra fogja ösztönözni, hogy „azt tegyen, amit csak akar” minden olyan országgal, amelyről úgy ítéli meg, hogy nem teljesíti védelmi kötelezettségeit.

Vajon Európa eleget tesz azért, hogy meg tudja védeni magát?

– teszi föl a kérdést a Foreign Policy szerzője.

A panaszok, miszerint az európai államok túlzottan függenek az Egyesült Államok védelmétől, és már hosszabb ideje nem hajlandók megfelelő védelmi képességeket fenntartani, és a 2022-es ukrajnai orosz invázió hatása még mindig nem hozott drámai növekedést Európa katonai fejlesztéseiben.

Az biztos, hogy az európai tisztviselők retorikája egyre élesebb. Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy Oroszország „három-öt éven belül” tesztelheti a NATO kölcsönös védelmi záradékát, egy másik magas rangú NATO-diplomata pedig úgy véli, már nem engedhetjük meg „azt a luxust, hogy azt gondoljuk, Oroszország megállna Ukrajnánál”.

Egy másik magas rangú diplomata szerint

NAGYJÁBÓL KONSZENZUS VOLT A SZÖVETSÉGEN BELÜL azzal kapcsolatban, hogy Oroszország 2030-ig megtámadhat egy NATO-tagországot,

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/eu-hadsereg-nato-oroszorszag-esztorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról egyeztetett a világ vezetőivel

A katolikus vezető helikopteren érkezett, majd amikor kiszállt „Még megvagyok, és látom, te is!” kiálltással …