2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kiszivárogtak a védelmi minisztérium tervei, visszaállítanák a sorkatonaságot Németországban

Hirdetés

Kiszivárogtak a védelmi minisztérium tervei, visszaállítanák a sorkatonaságot Németországban

Németország azt fontolgatja, hogy minden 18 feletti férfi és nő számára bevezeti a sorkötelezettséget, mivel az orosz katonai agresszióval szemben növelni kívánja csapatainak létszámát – írja a The Telegraph.

A berlini katonai szakértők a német médiában kiszivárgott tervek alapján három lehetőség megvitatásának végső fázisában vannak, amelyek közül kettő a sorkötelezettség egy formáját foglalja magában. Boris Pistorius német védelmi miniszter eredetileg júniusra tervezte a hivatalos tervek nyilvánosságra hozatalát. 

A három forgatókönyv 

Az egyik lehetőség szerint Németország visszaállítaná a 2011-ben felfüggesztett, a 18. életévük betöltését követően a fiatal férfiakra kötelező katonai évet, amelyet a nők esetében is alkalmazna. Ehhez a német alkotmány módosítására lenne szükség, de a minisztériumban úgy látják, hogy a legvalószínűbb, hogy megkapja a társadalmi jóváhagyást.

Hirdetés

Egy másik lehetőség csak a 18 éves férfiakra vonatkozna, de nem mindenkit választanának ki. A kiszivárgott részletek szerint egy online űrlapot kellene kitölteniük, és ezután lehetne őket kiválasztani a szolgálatra. A védelmi minisztérium ezt „erős jelzésnek” tekinti mind a szövetségesek, mind a riválisok felé. 

A harmadik lehetőség elkerülné a kötelező szolgálatot, ehelyett a jelenlegi rendszer „optimalizálására” összpontosítana, proaktívabb toborzási kampányokkal. Pistorious azonban ellenzi ezt az utat, ezen a héten washingtoni útja során kijelentette: „Meggyőződésem, hogy Németországnak szüksége van a sorkötelezettség egy formájára”.

Legalább húszezer katonára lenne szükség

Boris Pistorius német védelmi miniszter, aki a felmérések szerint az ország egyik legnépszerűbb politikusa, korábban „hibának” nevezte a sorkötelezettség felfüggesztéséről szóló döntést. A sorkötelezettség esetleges újbóli bevezetésére azért kerül sor, mert Németország elöregedő társadalma miatt a nyugdíjba vonuló katonák száma meghaladja a helyükre jelentkező újoncok számát.

Németország célul tűzte ki, hogy a fegyveres erők létszámát a jelenlegi mintegy 180 ezerről több mint 200 ezerre növeli.

A védelmi minisztériumban szkeptikusak azzal […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/12/nemetorszag-vedelmi-miniszter-boris-pistorius-sorkatonasag-katona-kiszivargott-oroszorszag-haboru-olaf-scholz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagy bajban van az egyik utolsó retró kommunista állam

A Világbank április végén közzétett, „Reformok felgyorsítása a növekedés érdekében” című jelentése szerint Laosz reál …