2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Jöhet a csúcstalálkozó Kim Dzsongun és a japán miniszterelnök között

Hirdetés

Jöhet a csúcstalálkozó Kim Dzsongun és a japán miniszterelnök között

„A lehető leghamarabb tárgyalni akar az észak-koreai vezetővel a japán miniszterelnök” – mondta a vezető húga, Kim Jodzsung a Koreai Központi Hírügynökség által közölt nyilatkozatban.

Kisida Fumio hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy kormánya lobbizott egy esetleges találkozóért az észak-koreai vezetővel. A miniszterelnök hangsúlyozta a csúcstalálkozó fontosságát a Phenjan által a múltban elrabolt japán állampolgárok hazatérésének biztosítása érdekében.

Japánból 1977 és 1983 között tűntek el olyanok, akik a gyanú szerint Észak-Koreába kerültek. Az említett 17-ből Phenjan 13 rablást ismert el, köztük volt Kegumi Jokota is: a lányt mindössze 13 évesen rabolták el. Ő azonban soha sem tért haza, mert az észak-koreaiak szerint 1993-ban öngyilkos lett, bár ezt hozzátartozói máig kétlik, és várják, hogy Phenjan elengedje a most már 55 éves nőt.

Hirdetés

Nem kizárt azonban, hogy a szám ennek a 17-nek sokszorosa lehet csak Japánból, akiken kívül számtalan országból hurcolhatott el embereket az észak-koreai titkosszolgálat. 2004-ben egy amerikai férfi tűnt el Kínából, a gyanú szerint őt is Észak-Korea rabolta el, rajta kívül többek között három-három holland, francia, olasz, négy malajziai, két macaui kínai, egy szingapúri és egy jordániai foglyot tartanak számon.

A rendszer általában azért rabolt embert, hogy tökéletesen kiképezhessék vele a célországba szánt ügynököket, de volt, akit azért raboltatott el a rezsim, hogy hazai Godzilla-filmet (Pulgasari) rendezzen, de akadt olyan is, aki magától szökött oda amerikai katonaként, abban bízva, hogy pár hét után hazaengedik. (Az észak-koreai filmipar aztán őt is felhasználta a következő évtizedekben. Charles Jenkinst 2004-ben engedték haza, szintén elrabolt japán feleségével együtt.)

(Borítókép: Kim Dzsongun és Kisida Fumio. Fotó: KCNA / KNS / AFP, Du Xiaoyi / Pool / Getty Images)

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/25/eszak-korea-kim-dzsongun-kisida-fumio-japan-emberrablas-talalkozo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …