2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Joe Biden is részt vesz a normandiai partraszállás 80. évfordulójának megemlékezésén

Hirdetés

Joe Biden is részt vesz a normandiai partraszállás 80. évfordulójának megemlékezésén

A normandiai partraszállásról emlékeznek meg a világ vezetői és veteránjai. A francia elnökség tájékoztatása szerint Franciaország történelmének legjelentősebb megemlékezésén a szövetségesek célja egységet mutatni az ukrajnai háború kezelését illetően is. A világ vezetői tisztelegtek a veteránok előtt is és ígéretet tettek arra, hogy továbbra is kiállnak a demokrácia mellett – adta hírül az MTI.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán elsőként a nyugat-franciaországi Plumelec településen emlékezett meg a breton ellenállókról és a Szabad Franciaország első ejtőernyőseiről, akik a brit különleges erők kötelékében harcoltak.

„Tudom, hogy hazánkban rengeteg olyan fiatal van (…), akik készek ugyanolyan áldozatvállalásra, mint az idősebbek. A növekvő veszélyek idején önök emlékeztetnek arra, hogy mi is készek vagyunk ugyanilyen áldozatokat hozni, hogy megvédjük azt, ami a legdrágább számunkra: Franciaországot és köztársasági értékeinket” – mondta Emmanuel Macron az elitalakulatok képviselőinek jelenlétében.

Hirdetés

A második világháborúban a második frontot megnyitó, a történelem legnagyobb partraszállási hadművelete, a brit titkosszolgálatok által kidolgozott Overlord hadművelet „leghosszabb napja” valójában már 1944. június 5-én késő este megkezdődött: a BBC kódolt üzenetet sugárzott, utasítást adva a francia ellenállási mozgalom szabotázsakcióinak megkezdésére.

Éjféltől a légierő 1200 gépe mintegy 5000 tonna bombát dobott le a Le Havre-tól Cherbourgig terjedő atlanti partvidékre, majd éjfél után két órakor több hullámban 23 ezer ejtőernyőst dobtak le, hogy hídfőállásokat teremtsenek. Az első felszabadított franciaországi épület egy kávézó volt a benouville-i híd közelében.

Emmanuel Macron szerda délután a normandiai Saint-Loba utazott, ahol beszédet mondott a civil áldozatainak emlékére. A kisváros 90 százalékban elpusztult 1944. június 7-re virradó éjjel, a becslések szerint 50-70 ezer polgári áldozatot követelve. Este pedig a normandiai Caen börtöne előtt emlékezik meg azokról az ellenállókról, akiket a német megszállók kivégeztek a normandiai partraszálláskor.

Párizsban is egyeztetett Biden és Zelenszkij

Joe Biden amerikai elnök, aki szerda délelőtt érkezett meg Párizsba, csütörtökön csatlakozott az ünnepségekhez, a brit uralkodóval, Olaf Scholz német kancellárral, Sergio Mattarella olasz államfővel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel együtt.

Az amerikai elnök csütörtökön beszédet mondott a normandiai partaszállás emlékhelyein, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/06/d-nap-normandiai-partraszallas-emleknap-evfordulo-franciaorszag-egyesult-allamok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …