2023. október 2., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Jobboldali EU-jövőkép: kevesebb migráció, több atomenergia

Jobboldali EU-jövőkép: kevesebb migráció, több atomenergia

Május 4-én rendezték meg második alkalommal Magyarországon a CPAC Hungaryt. Az 1970-es években eleinte az amerikai jobboldali-konzervatív gondolkodók, illetve prominens politikusok által és számukra megrendezett konferencián a Republikánus Párt irányvonaláról, jövőjéről és a politikai cselekvéséről vitatkoztak, azonban időközben a fórum mivoltát felváltotta az amerikai jobboldali gondolatok terjesztése és exportálása.

Az eleinte kizárólag az Egyesült Államokban megtartott fórumot már megszervezték Brazíliában, Izraelben és Japánban is, ahol a helyi témák mellett túlnyomó többségben a mindenkori republikánus politikai ügyekről, illetve az utóbbi időben az amerikai kultúrharc amerikai nézeteiről szóló eszmecserék uralták.

Ennek jegyében a csütörtöki napon a nyitóbeszédeken túl – aminek keretében Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kifejtette véleményét a világ jelenlegi állásáról – a leginkább csak Nyugat-Európában és Amerikában jellemző woke ellen szólaltak fel, ugyanakkor a csütörtöki nap második szekciójában a nemzetállamokról és a nemzet fogalmáról esett leginkább szó, illetve a jövőre esedékes európai parlamenti választás kapcsán az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

Az EU kapcsán még kerekasztalbeszélgetést is tartottak Gál Kinga, a Fidesz alelnöke és EP-képviselőjének moderálásában, aki EP-beli kollégáival, Rob Roos-szal (ECR pártcsalád), a hollandiai jobboldali-populista JA 21 képviselőjével, Hermann Tertsch-csel, az unionista-nacionalista spanyol Vox képviselőjével (ECR), illetve a dán néppártos Anders Vistisennel (ID) beszélgetett a nemzetek felett álló szervezetről.

Erős nemzetállamra építenének

Gál nyitóbeszédében kiemelte, hogy Magyarország már Szent István óta szilárd alapon nyugati és keresztény alapokon áll, azonban úgy látja, a konzervatív-keresztény alapértékeket megkérdőjelezik és mesterséges identitásokat próbálnak az emberekre erőltetni, amit ő elutasít.

Szeretnénk úgy átadni Európát, ahogy azt megörököltük

– jelentette ki.

A Fidesz EP-képviselője kifejtette, ő személy szerint milyen Európai Uniót látna szívesen: Gál úgy látja, hogy jelenleg az EU-ban a migrációt, a föderációt és a központosító intézkedéseket tartják fontosnak, ami helyett véli: erős tagállamokra kellene helyezni az EU-t.

Gál szerint jelenleg – az előadásában nem definiált – globális szereplők célja, hogy egyformává tegyék az európai embereket, amivel végső soron „eltörölnék Istent, hazát és a családot”. Emiatt fontosnak tartja, hogy megerősítsék e három értéket, mivel

csak erős családok adhatnak erős nemzetet és az erős nemzetek csinálhatnak erős Európát.

– fogalmazott. E gondolata kapcsán hozzátette, úgy látja, a konzervatív pártoknak együtt kell dolgozniuk a 2024-es választásokon, ami szerinte kulcsfontosságú lesz az Európai Unió jövőjéből.

345021475 1946459472384955 4651156926069600812 n

Fotó: Gál Kinga / Facebook

Nyitóelőadása után Gál beszélgetőpartnerei is kiemelték, hogy szerintük föderatív Európai Unió egy zsákutca, helyette erős nemzeti tagállamokat szeretnének. 

Rob Roos ehhez hozzátette, más tagállamok is példát vehetnének a magyar kormánytól, amiért a szuverenitásáért harcol.

Majd gondolatát az európai jobboldal két kiemelt témájára, a migrációra és a zöldenergiákra futtatta ki.

Kevesebb Green New Deal, több atomenergia

A holland EP-képviselő szerint az Európai Bizottság az európai zöld megállapodással (European Green New Deal) valójában nem az európai állampolgárokat akarja segíteni, hanem az erők központosításáról. Mint érvelt, a széndioxid-kibocsátás csökkentésével az emberek életét korlátozzák, hiszen minden, amit végzünk, az széndioxiddal jár.

Az Ursula von der Leyen által bemutatott tervet, ami klímasemlegessé tenné az Európai Unió tagállamait 2050-ig, „radikális agendának” nevezte, és szerinte a jelenlegi energiaárak és az abból kialakult válságnak is ez az okozója.

Roos szerint a tagállamok túl gyorsan adták fel „megbízható energiaforrásaikat”, ami szerinte a földgáz és az atomenergia.

Az atomenergiáról kijelentette, az szerinte tiszta energia, és szerinte Németország hibát követett el, amikor idén az Olaf Scholz vezette német kormány teljesítette a már közel 20 éves ígéretet, hogy <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/04/cpac-hungary-europai-unio-fidesz-ja21-vox-dan-neppart-gal-kinga-vita/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Lezuhant egy repülőgép Szlovákiában

A Mentőszolgálati Műveleti Központ (OSZZS) operatív központja a segélyvonalon kapott tájékoztatást arról, hogy lezuhant egy …