2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Itt a legfrissebb felmérés: öt párt szerezhet EP-mandátumot öt kutatóintézet szerint

Hirdetés

Itt a legfrissebb felmérés: öt párt szerezhet EP-mandátumot öt kutatóintézet szerint

Várhatóan a kormánypártok szerzik a legtöbb mandátumot a június 9-i európai parlamenti (EP-) választáson, mellettük négy másik pártnak van reális esélye a bejutásra – derült ki öt közvélemény-kutató intézet közösen rendezett kerekasztal-beszélgetésén csütörtökön, Budapesten, az MTI szerint.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a legutóbbi előrejelzés közzétételét követően a Europe Elects nemrég korrigálta a Magyarországra vonatkozó EP-mandátum-becslését. A frissítés után a kormánypártoknak 11, a Tisza Pártnak hat mandátumot jósolnak, a DK–MSZP–Párbeszéd-együttműködés 4 képviselőhelyben reménykedhet, az MKKP és a Mi Hazánk azonban a prognózis szerint elveszítette a megjósolt helyeit.

Az öt kutatóintézet – az Alapjogokért Központ, a Magyar Társadalomkutató Kft., a Nézőpont Intézet, a Reál-PR 93 és a Századvég – Merre tovább Európa? címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést csütörtökön, ahol a vezetők a legfrissebb felméréseik eredményeit mutatták be. Ezekből az látszik, hogy

Hirdetés

a Fidesz–KDNP támogatottsága stabilan magas, utánuk a legtöbb szavazatot a Tisza Párt szerezheti meg,

majd a DK–MSZP–Párbeszéd következik, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a bejutási határon egyensúlyoz. 

Alább megtekinthető, hogy az egyes intézetek hány százalékra mérték a pártokat: 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője közölte, szerdán elindult a partpreferencia.hu oldal, amelynek célja, hogy közérthetővé és összehasonlíthatóvá tegye a közvélemény-kutatási eredményeket azáltal, hogy a kutatóintézetek csak a legvalószínűbb pártlistás eredmény sorát ismertetik. A rendezvényen is ezek az eredmények hangzanak el, és nemsokára megtalálhatók lesznek a honlapon is – tette hozzá.

A Nézőpont május 20–22. között, ezer ember megkérdezésével készült kutatása szerint a Fidesz-KDNP 47, a Tisza Párt 24, a DK–MSZP–Párbeszéd 9 százalékon áll, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 7-7 százalékra számíthat. A többi párt esélytelen a bejutásra – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy a részvételi adatok becslése „nehéz műfaj”, mert erről nehezebben vallanak az emberek, mint arról, kire fognak szavazni, de várhatóan nem lesz kiugróan magas a részvétel az elmúlt választásokhoz képest. A legutóbbi EP-választáson a jogosultak 43, az önkormányzatin 48 százaléka vett részt, a mostani részvétel várhatóan nem fogja érdemben meghaladni ezt – mondta a Nézőpont vezetője.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/2024/valasztas/2024/05/30/europai-unio-europai-parlament-valasztas-mandatum-kormanypartok-ellenzek-kozvelemeny-kutatas-kutatointezet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Boldoggá avatták a kommunisták által meggyilkolt katolikus papot

Az Isteni Irgalmasság-bazilikában bemutatott szentmisén Ferenc pápát Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa …