2024. február 25., vasárnapMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Iránban kaptak kiképzést az október 7-ei támadás előtt a Hamász terroristái

Hirdetés

Iránban kaptak kiképzést az október 7-ei támadás előtt a Hamász terroristái

Az amerikai lapnak több, az ügyre rálátó hírszerzési forrás beszélt arról, hogy az október 7-i támadás előtti hetekben a palesztin iszlamista szervezetek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád több száz fegyverese (nagyjából 500 fő) kapott különleges harci kiképzés Iránban. A lap szerint

a szeptemberi kiképzést az Iráni Forradalmi Gárda különleges műveleti egységének, az al-Kudsznak a tisztjei felügyelték. 

Hirdetés

A lap úgy értesült, hogy a kiképzésen jelen volt Eszmail Kaáni vezérezredes, az al-Kudsz parancsnoka is, és a palesztin iszlamista szervezetek is magas beosztású képviselőket küldtek. 

Rakétatámadás során megrongálódott autók az izraeli Ashkelonban 2023. október 7-én

Rakétatámadás során megrongálódott autók az izraeli Ashkelonban 2023. október 7-én

Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Mint a WSJ írja, az október 7-i támadásban a Hamász drónok segítségével semlegesített izraeli megfigyelőállomásokat és megfigyelőeszközöket. A támadás sikeressége is arra utalhat, hogy a terroristák olyan tudást kaphattak a kiképzésen, amivel Izrael esetleg nem számolt. 

Vélemények és ellenvélemények: Irán benne volt-e, avagy sem? 

Érdekesség, hogy az Egyesült Államok tisztviselői a nyilvánosság előtt eddig azt mondták: nincs információjuk arról, hogy Irán a támadás előtt nagyobb kiképzést hajtott végre annak érdekében, hogy az október 7-i támadásra felkészítsék az iszlamistákat. 

Ezzel szemben a WSJ úgy értesült a Hamász és Hezbollah magas rangú tisztviselőitől is, hogy az iráni al-Kudsz tudott az október 7-i támadásról, és segített is megszervezni azt.

Állításuk szerint az irániak egy október 2-ai, bejrúti találkozón adták meg a végső jóváhagyást az akcióhoz.

Ugyanezt magas rangú egy szír kormánytisztviselő és egy európai állam tisztviselője is megerősítette a lapnak. Az Egyesült Államok tisztviselői viszont ezzel szemben azt állítják: megbízható értesüléseik vannak arról, hogy az iráni vezetőket is meglepte a Hamász támadása. 

Ez utóbbit látszik megerősíteni az is, hogy nyugati és egyiptomi tisztviselők szerint a Hamász október 7. után vette fel a kapcsolatot a Forradalmi Gárdával és a Hezbollahhal, és akkor értesítette őket a fejleményekről. Azóta Irán valóban aktivizálta magát,  Eszmail Kaáni például Libanonba utazott, és a Hamász, illetve a Hezbollah több tisztviselőjével is egyeztetett. 

Saeid Golkar, a Tennessee-i Egyetem Irán-szakértője azt mondta minderről: Irán régóta nyújt kiképzés Gázától Jemenig különféle közel-keleti milíciáknak. Viszont egy ilyen műveletet szerinte, mint az október 7-i volt, „nagyon nehezen” tudna a Hamász egyedül, a Hezbollah és a Forradalmi Gárda támogatása nélkül végrehajtani.

Norman Roule – aki az amerikai hírszerzés Iránért felelős legfőbb tisztviselője volt 2008 és 2018 közt – ezzel szemben azt mondta: Irán valóban régóta nyújt támogatást a radikális csoportoknak, de ez nem jelenti azt, hogy közvetlenül benne lettek volna az október 7-i támadásban is. 

Ritkán van szükség arra, hogy Irán a saját személyzetét is bevonja

– szögezte le. 

Izrael részéről a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy szerdán azt mondta, hogy Irán a háború kezdete előtt pénzzel, kiképzéssel és fegyverekkel támogatta a Hamász, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/26/izrael-hamasz-oktober-7-terrortamadas-iran-kikepzes-wsj-gaza-invazio-elokeszuletek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …