2023. május 28., vasárnapMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
2023.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Így vágnának vissza a lengyelek Putyinnak

Hirdetés

Így vágnának vissza a lengyelek Putyinnak

Az „őrültséggel határos” és „ellenséges cselekedet” – így minősítette Moszkva az azonnali hatályú kezdeményezést. „Tudjuk, hogy a történelem során Lengyelország időről időre belekergette magát az oroszok iránti gyűlölet őrületébe” – idézte a BBC Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének a reagálását.

A város a második világháború előtt évszázadokon át Königsberg néven Kelet-Poroszország részeként a Porosz Hercegség székhelye és porosz királyok koronázóvárosa volt. A Królewiec a Königsberg lengyel fordítása. A második világháború után azonban a város és a tágabb régió szovjet közigazgatás alá került. A szovjetek Kalinyingrádnak nevezték át Mihail Kalinyin, a bolsevik forradalom egyik vezetője után.

A Szovjetunió felbomlása után Kalinyingrád Oroszország része maradt.

Hirdetés

Miután Lengyelország és Litvánia közé ékelődött be, Oroszországtól földrajzilag elkülönített ún. exklávé. A város stratégiai jelentőségű Moszkva számára, mivel Oroszország egyetlen jégmentes európai kikötője.

A Lengyel Köztársaságon kívüli földrajzi nevek egységesítésével foglalkozó szaktestület javasolta azonnali hatállyal, hogy a várost a lengyelesített Królewiec, az exklávé területét pedig Obwód Królewiecki elnevezéssel jelöljék. A Kalinyingrád elnevezés nem kötődik sem a városhoz, sem a régióhoz, Lengyelországban pedig „érzelmi és negatív” visszhangja van – érvelt a testület. A Królewiec egyébként a város ősrégi és hagyományos lengyel neve, a „ráerőltetett elnevezés” visszafordítása pedig részben az ukrajnai orosz invázió következménye.

A javaslat párhuzama a magyar nyelvben például, hogy Wien helyett Bécsnek nevezzük Ausztria fővárosát.

A névadó a katyńi vérengzés egyik elrendelője

A névadó Mihail Kalinyin egyike volt annak a hat szovjet politikusnak, akik a szovjet kommunista párt központi bizottságának nevében aláírták azt a parancsot, amely alapján 1940-ben – a lengyel kormány óvatos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/13/lengyelorszag-oroszorszag-kalinyingrad-atnevezes-krolewiec-kreml-europa-unio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Agresszív gólya tartja rettegésben egy szlovákiai falu lakóit

A természetvédők azzal magyarázzák a gólya támadásokat, hogy az állat a kocsik üvegén és karosszériáján …