2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Így látta a nemzetközi sajtó Orbán Viktor és Hszi Csin-ping budapesti találkozóját

Hirdetés

Így látta a nemzetközi sajtó Orbán Viktor és Hszi Csin-ping budapesti találkozóját

Az AP News beszámolóját úgy kezdte, hogy Hszi Csin-ping közép-európai régiós látogatása alkalmával Kína gazdasági súlyának megszilárdítását célozta meg. Majd emlékeztettek, hogy a kínai vezető ötnapos európai körútjának, ahol Szerbiát és Franciaországot is érintette, utolsó állomásaként tárgyalt Budapesten.

A hírügynökség leszögezte, Peking milliárdokat fektetett be Magyarországon, amelyre az Európai Unión belüli fontos partnereként tekint. Majd kiemelték:

Magyarország több kínai akkumulátorgyárnak is otthont ad, és szerintük az ország bízik abban, hogy ennek a terméknek a gyártásában globális központtá válhat.

Hirdetés

Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmaztak: „A nacionalista populista vezető, aki a Pekinggel való kapcsolatok elmélyítésére törekszik, miközben elhatárolódik az Európai Unión belül a mainstream partnereitől.

A Reuters is beszámolt az eseményről, mint írják „Magyarország fontos kereskedelmi és befektetési partnerré vált Kína számára, ellentétben néhány más uniós országgal, amelyek azt fontolgatják, kevésbé szeretnének függeni a világ második legnagyobb gazdaságától”.

A Bloomberg nagy elemzésben foglalkozott Hszi Csin-ping európai útjával. A kínai elnök a fotózási lehetőségeken kívül nem sokat kapott – vagy adott – a héten Emmanuel Macron francia elnökkel töltött két napja alatt.

A lap szerint kelet-európai körútja sokkal eredményesebbnek bizonyult, lehetővé téve számára, hogy Szerbiát is felvegye a globális rendről alkotott elképzelését támogató országok közé, illetve beleszóljon Magyarország és az unió közötti, egyre feszültebbé váló viszonyba.

Stratégiai partnerséget kötött Kína és Magyarország

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, húsz éve nem járt kínai elnök Magyarországon, Hszi Csin-ping viszont szerda óta Budapesten van. A tárgyalásokról és a megállapodásokról Orbán Viktor és Hszi Csin-ping tett bejelentéseket. Stratégiai partnerséget kötött Kína és Magyarország, az együttműködést kiterjesztik a nukleáris iparra is.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/10/kina-hszi-csin-ping-orban-viktor-nemzetkozilap-szemle/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Keleten vagy nyugaton vannak Magyarország szövetségesei?

A héten tartott közös konferenciát a Political Capital magyar és a GLOBSEC nemzetközi politikai think-tank …