2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Igazi aranybánya Brüsszel: dől a pénz az EP-képviselőkhöz

Hirdetés

Igazi aranybánya Brüsszel: dől a pénz az EP-képviselőkhöz

A Transparency International EU (TIEU) részletes elemzést közölt a brüsszeli politikusok tavaly év végi vagyonnyilatkozataiból. A korrupció felderítésével foglalkozó szervezet arra jutott, hogy a képviselői tiszteletdíjakon kívül a törvényhozók akár tízmillió forintokat is kereshettek különböző melléktevékenységekből. A brüsszeli székhelyű NGO viszont azt is hangsúlyozta a honlapján megjelentetett cikkben, hogy a valós szám még ennél is sokkal magasabb lehet, ugyanis a képviselőknek az évi 5 ezer eurónál (jelenleg közel 2 millió forintnál) alacsonyabb jövedelmeket idén már nem szükséges bejelenteniük a vagyonnyilatkozatukban – köszönhetően annak a ténynek, hogy az európai törvényhozók saját maguk alakították ki a jövedelemi adataik közzétételét érintő szabályozást.

A TIEU szerint az uniós képviselők minden egyes jövedelmet összevetve, közösen 3,4 milliárd forintot kerestek a képviselői tiszteletdíjukon felül.

Hirdetés

Ez azt jeleni, hogy egy átlagos parlamenti képviselő 36 millió forintos éves jövedelme még kiegészült nagyjából 4,8 millió forinttal (átlagban). A képet viszont minimálisan árnyalja, hogy a pénz nagy része valójában egyetlen szupergazdag litván politikusnál landolt, bizonyos Viktor Uspaskich-nél.

Koronavírus és milliárdok

Az apró balti államból származó politikus a legjobban kereső EP-képviselőnek számít. A liberális törvényhozó tavaly 1,17 milliárd forintos osztalékot vett ki a Litvániában működő Edvervita ingatlankezelőből. Az Edvervita elsősorban ingatlanpiaci tevékenységekkel foglalkozik, viszont a cég egy olyan ásványvízgyártó-vállalat fő részvényese is, amelynek termékéről Uspaskich azt állította, hogy védelmet nyújt a koronavírussal szemben – a nyilvánvalóan hazug kijelentés miatt a politikus ellen jelenleg is eljárás zajlik Litvániában.

Uspaskichot egyébként nemrégiben azzal is megvádolták, hogy egy dezinformációs (szándékosan hamis híreket közlő) portált finanszírozott, a múlt hónapban pedig azért indult vizsgálat ellene, mert állítólag éveken keresztül kamu asszisztenseket alkalmazott uniós pénzből, a vád szerint a megosztó politikus akár 500 ezer euróval (nagyjából 195 millió forinttal) is megrövidíthette az európai adófizetőket. 

Viktor Uspaskich 2012. december 20-án

Viktor Uspaskich 2012. december 20-án

Fotó: Petras Malukas / AFP

Ők keresik a legtöbbet a képviselői fizetés mellett

A kutatásból kirajzolódik, hogy a legnagyobb pénzeket azok a politikusok viszik haza, akik valamelyik nagy európai pártcsalád frakcióvezetői, vagy hazájuk közintézményeiben töltenek be pozíciókat.

Magyar szempontból érdekes, hogy a legnagyobb mellékes jövedelmet zsebrevágó képviselők dobogójára felfért Trócsányi László, a Fidesz egyik európai parlamenti képviselője is.

A korábbi igazságügyi miniszter vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy a tekintélyes mennyiségű mellékes jövedelme a Károli Gáspár Egyetem rektori pozíziójáért járó fizetségből, az itt felvett tanári fizetéséből és a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagsága után járó pénzekből tevődik össze. Trócsányi teljes vagyonnyilatkozata itt érhető el, de természetesen az összes többi magyar és külföldi EP-képviselő jövedelembevallása is kereshető az adatbázisban. Ahogy arról nemrég az Index is beszámolt, a nagyobbik magyar kormánypárt EP-képviselője idén már nem méretteti meg magát az Európai Parlamenti választásokon.

Íme a legnagyobb mellékes jövedelmet bevalló európai törvényhozók listájának első tíz helyezettje – a Politico becslései szerint:

  1. Viktor Uspaskich litván független képviselő, korábban a Renew EU tagja tavaly 3 millió eurós osztalékot vett ki a vitatott ingatlankezelő cégéből, ami nagyjából 1,17 milliárd forintnak felel meg.  
  2. Jérôme Rivière francia jobboldali politikus és vállalkozó évente 220 ezer eurót, azaz 85 millió 553 ezer forintot visz haza a képviselői fizetésén kívül.
  3. A korábban említett Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője 171 ezer eurónyi, azaz jelenlegi árfolyamon 66 millió 837 ezer forintnyi éves mellékes jövedelemről nyilatkozott tavaly.
  4. Manfred Weber, az Európai Néppárt német elnöke 170 ezer eurót (átszámítva 66 millió 500 ezer forintot) keresett, amely szinte teljes egészében a jobbközép képviselőcsoport vezetéséért járó tiszteletdíjából származik.
  5. José Manuel García-Margallo y Marfil, a spanyol néppárti képviselő nyilvános szerepléseiből 144 ezer eurót, azaz 55 millió 905 ezer forintot zsebelt be tavaly.
  6. Daniel Buda, az Európai Néppárt román képviselője a Román Közjegyzői Kamara elnökének járó tiszteletdíj mellett egy tekintélyes egyetemi tanári fizetést is magának tudhat, tavaly 138 ezer eurót, azaz mintegy 54 millió forintot keresett.
  7. Guy Verhofstadt belga liberális képviselő 132 ezer eurót, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/11/europai-parlament-valasztasok-vagyonnyilatkozat-jovedelem-europai-unio-kepviselok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb milliárdos merülne le a Titanic roncsaihoz

Larry Connor ohiói iparmágnás és kalandor, valamint Patrick Lahey mélytengeri felfedező, a Triton Submarines társalapítója …