2024. április 13., szombatMa Ida napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.13. Ida Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hol és mennyi jogdíjat fizet külföldön a tartalmak után a Facebook és a Google?

Hirdetés

Hol és mennyi jogdíjat fizet külföldön a tartalmak után a Facebook és a Google?

Tavaly ősszel több amerikai egyetem közösen készített tanulmányt arról, hogy mennyivel is tartozhat a Facebook és a Google Search a hírkiadóknak a tartalmak használatáért. Elfogadott jogi szabályozás még nincs az USA-ban. A tanulmány becslése szerint a Facebook évente 1,9 milliárd dollárral tartozik az amerikai kiadóknak, míg ugyanez a Google esetében évi 10-12 milliárd dollárt tesz ki.

Kanada egy hibrid megoldással állt elő. Abból indultak ki, hogy a platformok erőfölényben vannak, ami alapvetően megnehezíti, hogy bármilyen jóhiszemű díjban meg tudjanak állapodni. Ezért végül a kormány bekeményített, és rákényszerítette egy mechanizmus révén a Google-t arra, hogy a vállalást – miszerint 100 millió kanadai dollárt fizet a hírkiadóknak – elfogadja.

Európában van szabályozás

Az szerzői jogi irányelvet 2019-ben fogadták el. Ez lett a Copyright in the Digital Single Market Directive (DSM Irányelv) nevű jogszabály, amelyet a tagállamoknak 2021 nyaráig kellett átültetniük a saját jogrendszerükbe.

Hirdetés

Ennek lényege, hogy ha a platformok elérhetővé tesznek sajtótartalmakat, akkor ezzel kapcsolatban kötelezettségeik vannak. Egyfelől engedélyt kell kérniük, és jogdíjat kell fizetni a sajtókiadóknak, amelyeknek az így befolyt bevételeikből részesedést kell adniuk az újságíróknak.

A Media Future írásában részletesen bemutatja, hogy Franciaországban miként kapott a vonakodó Google eddig összességében mintegy 750 millió eurós bírságot. A németeknél a közös jogkezelő, a Corint Media ültette asztalhoz az érintetteket, és igyekszik a nagy platformokkal szemben a kis sajtókiadók érdekeit képviselni. Dániában 2023-ra értek el az egységes fellépéssel sikereket, míg Svájcban a parlamenti szakbizottságok tárgyalják, hogy mi is lenne a jogdíjfizetés tisztességes módja és mértéke.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/25/oriasplatform-jogdij-fizetes-megallapodas-google-facebook-microsoft-unios-iranyelv-repropress/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Washington folyamatosan végzi az előkészületeket egy Izrael elleni iráni támadás miatt

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter és Erik Kurilla, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka az …