2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Heves tüntetéshullám Örményországban, katonák csaptak össze a rendvédelemmel

Hirdetés

Heves tüntetéshullám Örményországban, katonák csaptak össze a rendvédelemmel

Az örmény rendőrség több tucat embert vett őrizetbe, akik szerdán késő este részt vettek egy kormányellenes tüntetésen Jerevánban – jelentette a News.am helyi hírportál a Reuters szerint, az orosz Interfax hírügynökség pedig a rendőrségre hivatkozva 96 főre tette a számukat. A tüntetők elzárták a forgalmat a városközpontban, és a rendőrség szerint nem voltak hajlandók eleget tenni a felszólításoknak, a hatóság erőszakkal oszlatta fel a tüntetést.

Az ügy előzménye, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök bírálatokkal szembesült otthonában, miután a békemegállapodás részeként beleegyezett, hogy több határ menti területet átenged a szomszédos és régóta rivális Azerbajdzsánnak. Örményország Oroszország szerződéses szövetségese és hagyományosan Moszkva legközelebbi partnere a Dél-Kaukázusban, de a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt hónapokban megromlottak, mivel Jereván igyekezett kapcsolatokat építeni a Nyugattal, és Oroszországot hibáztatta, amiért nem védte meg Azerbajdzsánnal szemben (Örményország emelett igyekezett elhatárolódni Moszkva ukrajnai háborújától is). 

Az örmény miniszterelnök-helyettes, Mher Grigoryan és azeri kollégája, Shahin Musztafajev közötti tárgyalások nyolcadik fordulóját követően – amelyet április 19-én tartottak az örmény-azerbajdzsáni határ egy meg nem nevezett szakaszán – a felek bejelentették, hogy előzetes megállapodást kötöttek a határmegállapításról. A kezdeti szakasz az örményországi Tavush tartomány területén lévő négy falu – Baganisz Ajrim, Ashaga Aszkipara, Hejrimla és Gizilgadzsila – és négy másik, elhagyott település közötti területeket érinti, amelyek a szovjet időkben Azerbajdzsán Qazax körzetéhez tartoztak. Örményország beleegyezett, hogy a két dél-kaukázusi ország közötti határ meghatározásának első lépéseként visszaadja Azerbajdzsánnak a négy elhagyott határ menti falut, amelyeket az 1990-es évek eleje óta ellenőrzött.

Hirdetés

A FELEK MEGÁLLAPODÁSA SZERINT AZ EMLÍTETT SZAKASZOKON MÁJUS KÖZEPÉIG BE KELL FEJEZNI AZ ELHATÁROLÁST.

Az északkeleti Tavush tartomány több örmény közösségének lakója április 19-én késő este tiltakozásba kezdett, miután az örmény és az azerbajdzsáni hatóságok bejelentették a határkijelölési megállapodást, amelynek értelmében Baku visszaszerzi az ellenőrzést négy, korábban azeriek lakta falu felett a térségben, és amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió üdvözölt.

A bejelentett megállapodást követően Kirants és Baghanis falvak lakói blokkolták a forgalmat a településeiket Idzsevan, illetve Nojemberian várossal összekötő út egy-egy szakaszán.

Egy, a tervezett határváltozásban érintett örmény falu, Voskepar néhány lakója azt állította, hogy a hatóságok április 19-i bejelentése ellentmond annak, amit az örmény miniszterelnök mondott, amikor a hét elején zárt ajtók mögött találkozót tartott a lakosokkal – írja a Szabad Európa.

A Tavushban található határ menti falvak lakói különösen aggódnak amiatt, hogy az Azerbajdzsánnal való határnak a szovjet korabeli konfigurációnak megfelelő kijelölése megfosztja őket a mezőgazdasági területeikhez való hozzáféréstől, és megnehezíti a kommunikációjukat az ország többi részével, mivel a térség útjainak egyes részei azerbajdzsáni ellenőrzés alá kerülnek. Aggodalmuknak adtak hangot amiatt is, hogy Örményország kivonulása a jelenlegi katonai pozíciókból a helyi civileket kiszolgáltatottabbá teszi az azerbajdzsáni fegyveres támadásokkal szemben.

A tüntetők katonákkal kiegészülve csaptak össze a rendvédelmi szervekkel

Örményországban tömeges tüntetésekről számolt be az orosz Rybar katonai blog. „Jerevánban a napokban a polgárok a Köztársaság téren a kormányépület elé vonultak, eltorlaszolták az Azatutyan sugárutat, és sztrájkba léptek a főváros északi részén található Davtashen negyedben” – írták X-bejegyzésükben. Hozzátették, hogy pénteken „több összecsapásra is sor került a tüntetők és a rendvédelmi szervek között, amelynek következtében több mint egy tucat embert vettek őrizetbe”. A fővároson és az Azerbajdzsánnal határos területeken kívül Tigranashen, Hrazdan, Spitak és Aparan környékén is megfigyelhetőek voltak útlezárások és a Tavush régió lakosainak támogatására szervezett tiltakozások – fogalmazott az orosz think-tank.

???????????????? Mass protests in Armenia
April 27, 2024

In Yerevan these days, citizens came out to the government building in Republic Square, barricaded Azatutyan Avenue and went on strike in the Davtashen neighborhood in the north of the capital.

Yesterday there were several clashes… <a […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/27/ormenyorszag-azerbajdzsan-nikol-pasinjan-hatar-terulet-atadas-tiltakozas-tuntetes-osszecsapas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Manchester United társtulajdonosa szerint a britek készen állnak a kormányváltásra

Sir Jim Ratcliffe a Sky Newsnak nyilatkozva kijelentette, hogy Nagy-Britannia készen áll a kormányváltásra. Biztos …