2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Három európai ország is elismerte Palesztin Állam létezését

Hirdetés

Három európai ország is elismerte Palesztin Állam létezését

Spanyolország, Írország és Norvégia is csatlakozott azon nyolc eddigi európai uniós tagállam listájához (Norvégia nem tagja az EU-nak), ami hivatalosan is elismeri a Palesztin Állam létezését – tudósít róla többek között a Reuters.

Spanyolország és Írország eddig is a két legnagyobb támogatója volt a palesztin népnek az Európai Unión belül, Madrid és Dublin pedig már régóta szeretné elérni, hogy az Európai Unió de jure fogadja el a Palesztin Állam létezését – ugyanakkor a legutóbbi EU-csúcson ehelyett azt sikerült a záródokumentumba beleírni, hogy az EU és a tagállamok továbbra is a két állami rendszert támogatják.

A három ország amiatt fogadta el Palesztinát hivatalosan is, mert szerintük ezzel érhető el a hosszútávú béke a Közel-Keleten.

Hirdetés

Pedro Sánchez szocialista spanyol kormányfő szerint a hosszútávú béke csak a két állami rendszerben elképzelhető, azaz hogy bizonyos területeket Izrael és a Palesztin Állam közösen kormányoz, szuverénként pedig a határok sérthetetlenek – Madrid egyébként a Palesztin Államot Ciszjordánia mellett Kelet-Jeruzsálem és a Gázai övezetként ismeri el, ami felett a Palesztin Nemzeti Hatóság uralkodik, aminek fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

A spanyol miniszterelnök emellett hozzátette,

Spanyolország nem ismeri el az eredeti, 1967-es határokon túli módosítást, csak abban az esetben, ha a két fél erről megállapodik.

Mint arról korábban ebben a cikkünkben beszámoltunk, a nemzetközi jog szerint Izrael több olyan területet is megszállás alatt tart Kelet-Jeruzsálemben, ami a Palesztin Állam részét kellene, hogy képezze.

A mostani három ország csatlakozásával így a 193 ENSZ-tagállamból már 146 ismeri el hivatalosan is a Palesztin Államot, amit a Palesztin Nemzeti Hatóság üdvözölt, míg Izrael ellenzett. 

Az ír taoiseach – ez az ír miniszterelnök titulusának a neve –, Simon Harris a döntést azzal magyarázta,

A békefolyamat végén akartuk elismerni Palesztinát, azonban Spanyolországgal és Norvégiával együtt azért most hoztuk meg a döntést, hogy életben tartsuk a béke […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/spanyolorszag-irorszag-norvegia-palesztin-allam-izrael-diplomacia-elismeres-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődhetett egy „gyönyörű európai barátság” Manfred Weberék és Magyar Péterék között

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber. Először Magyar Péter jelezte …