2024. február 25., vasárnapMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Halálos izraeli csapás rázta meg Gáza legnagyobb menekülttáborát

Hirdetés

Halálos izraeli csapás rázta meg Gáza legnagyobb menekülttáborát

Legalább hat légicsapás érte a helyi lakónegyedeket a Gázaváros külvárosában lévő Dzsabalia menekülttáborban kedden, ahol több mint 50 ember meghalt és mintegy 150 ember megsebesült – közölték Hamász-tisztviselők.

Több tucat ember halálát okozta a légicsapás

A videófelvételek szerint legalább 47 holttestet húztak ki a romok közül, a mentőcsapatok pedig túlélők után kutattak. A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium „förtelmes mészárlásnak” nevezte a támadást.

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint a tábort azért vette célba, hogy megölje Ibrahim Biarit, a Hamász egyik kulcsfontosságú parancsnokát, aki kapcsolatban állt a csoport október 7-i, Izrael elleni támadásával, és aki harcosaival civil épületeket szállt meg Gáza városában.

I am sorry to those innocent men, women and children in Jabalia Refugee Camp that the world could not protect you.

Hirdetés

This blatant disregard for human life must be condemned unequivocally.

Do not let any more children die. We need an immediate ceasefire, nothing less.#Jabalia pic.twitter.com/ujNdNlxE5f

— Humza Yousaf (@HumzaYousaf) October 31, 2023

A CNN arról kérdezte Richard Hecht alezredest és szóvivőt, hogy az izraeli hadsereg tudott-e arról, hogy Dzsabaliában civilek vannak. Válaszában elmondta, hogy Izrael megpróbálta minimalizálni a civil áldozatok számát összetett műveletük során:

Ez a háború tragédiája […] Napok óta mondogatjuk, hogy menjen délre mindenki, aki nem áll kapcsolatban a Hamásszal.

„A gyermekek temetőjévé vált Gáza”

Kedden heves összecsapások zajlottak az izraeli csapatok és a Hamász fegyveresei között, ezért a segélyszervezetek figyelmeztetéseket adtak ki a civilek szörnyű körülményeiről és a segélyszállítmányok akadozásáról. António Guterres ENSZ-főtitkár megismételte az azonnali tűzszünetre vonatkozó felhívását, és minden felet a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására szólított fel. 

A Hamász egészségügyi minisztériumának a dzsabaliai csapások előtt kiadott adatai szerint a bombázások legalább 8525 palesztint öltek meg, köztük 3542 gyermeket.

„A számok megdöbbentőek. Gáza több ezer gyermek temetőjévé vált. Mindenki más számára az élő pokol. Tűzszünet és a Gázai övezetbe való nagyobb humanitárius segélyek eljuttatása nélkül még nagyobb borzalmak felé rohanunk, amelyek ártatlan gyermekeket sújthatnak” – mondta az Unicef szóvivője, James Elder a The Guardian szerint.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egészségügyi szervezet egy rövid beszámolót tett közzé az X-en, amelyben az Al Shifa kórház egyik ápolója beszélt a menekülttábort ért robbanás utáni helyzetről. Eszerint a Dzsabalia negyedet ért légicsapás után sok sebesültet a kórházban láttak el.

Kisgyerekek érkeztek a kórházba mély sebekkel és súlyos égési sérülésekkel, családjuk nélkül. Sokan sikoltoztak és a szüleiket keresték. Velük maradtam, amíg nem találtunk helyet, mert a kórház tele volt betegekkel

– idézi a posztot észrevevő <a […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/11/01/terror-izraelben-haboru-izrael-hamasz-tamadas-menekulttabor-halottak-sebesultek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …