2024. február 24., szombatMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.24. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Franciaország nem kíván paternalista lenni Afrikában, de gyengeségre sem hajlandó

Hirdetés

Franciaország nem kíván paternalista lenni Afrikában, de gyengeségre sem hajlandó

Nem jöhet szóba „sem paternalizmus, sem gyengeség, mert különben sehol sem vagyunk” – szögezte le a francia elnök, felszólítva egyben a Száhel-övezet országait, hogy ők is „felelős politikát” folytassanak ezen a területen.

A francia államfő szerint a Száhel-övezetben „puccsjárvány” terjed, mert „az egyesek által a korábbi puccsokkal szemben tanúsított gyengeség a regionális vágyakat táplálta”. Legutóbb – Mali, Burkina Faso és Guinea után – Nigerben ragadta meg a hatalmat a katonai junta július 26-án.

Emmanuel Macron megerősítette, hogy a nigeri francia nagykövet még mindig a posztján van, annak ellenére, hogy a hatalmat átvevő katonák távozásra szólították fel, és pénteken ultimátumszerűen 48 órát adtak neki az ország elhagyására.

A pénteki döntés egy sor Franciaországgal szemben ellenséges nyilatkozatot és tüntetést követett Nigerben, amióta a testőrsége július 26-án megdöntötte Mohamed Bazoum demokratikus elnök hatalmát, akit a családjával azóta is fogva tartanak.

Hirdetés

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/28/franciaorszag-macron-niger-nagykovet-hadsereg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …