2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Felfüggesztették az izraeli-palesztin tárgyalásokat, elhagyták Kairót a delegációk

Hirdetés

Felfüggesztették az izraeli-palesztin tárgyalásokat, elhagyták Kairót a delegációk

Hétfő este az izraeli hadsereg közölte, hogy „célzott csapásokat” hajtott végre Rafah keleti részén. A hadművelet során húsz Hamász-terroristát öltek meg, és három alagútaknát fedeztek fel. Az izraeli hadsereg egyik tisztségviselője szerint az ott tartózkodott emberek túlnyomó többsége elhagyta az evakuációs övezetet.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy amennyiben az izraeli hadsereg szárazföldi egységei bevonulnak a Gázai övezet déli részén található Rafah városába, felfüggeszt bizonyos izraeli fegyverszállításokat. A rengeteg civil áldozattal járó bombázások egyre kevésbé tetszenek az amerikai közvéleménynek, így a nyomás alá helyezett Biden kénytelen lépéseket tenni.

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége szerint hétfő óta mintegy nyolcvanezer ember menekült el Rafahból. Izrael ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy az ország „nagyon csalódott” Biden kijelentései miatt.

Hirdetés

Lord Cameron brit külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Királyság nem támogatna egy nagyobb izraeli hadműveletet Rafahban, „hacsak nem áll rendelkezésre egy nagyon világos terv arra vonatkozóan, hogy miként lehet megvédeni az embereket és életeket menteni”.

Minden oldalról elhagyták Kairót

A Hamász palesztin iszlamista szervezet felfüggesztette a kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel amiatt, hogy utóbbi elindította szárazföldi támadását a Gázai övezet déli határán található Rafah város ellen. Emiatt el is utaztak az egyiptomi fővárosból mind a felek, mind a közvetítők. Erről Izzat ar-Risek, a Hamász politikai irodájának egyik tagja számolt be. A Hamász küldöttsége a katari Dohában konzultál a csoport vezetőivel – értesült a BBC.

Azt a megállapodástervezetet, amelyről most tárgyaltak, Katar és Egyiptom mint közvetítők dolgozták ki. A Hamász módosítani akart rajta, de Izrael ezt nem fogadta el.

Így a közvetett tárgyalások minden résztvevője – A HAMÁSZ DELEGÁCIÓ MELLETT amerikai részről a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője, valamint az izraeli delegáció – távozott Kairóból.

A Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerint a Hamász továbbra is érdekelt a tárgyalások folytatásában, a rafahi hadművelet miatt állt el azoktól. Ezt a Hamászt képviselő Izzat ar-Risek is megerősítette, hozzátéve, hogy a szervezet továbbra is jó kiindulópontnak tartja a közvetítők tűzszüneti […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/10/izrael-palesztin-konfliktus-haboru-rafah-tamadas-kairo-targyalas-egyesult-allamok-joe-biden-benjamin-netanjahu-hamasz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb milliárdos merülne le a Titanic roncsaihoz

Larry Connor ohiói iparmágnás és kalandor, valamint Patrick Lahey mélytengeri felfedező, a Triton Submarines társalapítója …