2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ezért vonakodott Magyarország a Georgiát érintő közös uniós nyilatkozat kiadásától

Hirdetés

Ezért vonakodott Magyarország a Georgiát érintő közös uniós nyilatkozat kiadásától

Elmaradt a közös uniós állásfoglalás a kedden megszavazott georgiai ügynöktörvénnyel kapcsolatban. Mindezt azonban a magyar kormány vétója akadályozta meg, azonban az Európai Bizottság így is talált egy alternatív megoldást.

A Politico értesülései szerint az Európai Bizottság külügyi biztosa, Josep Borrell, valamint a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős Várhelyi Olivér adott volna ki közösen egy figyelmeztetést, amely arról szól, hogy az „orosz törvénynek” is nevezett javaslat megszavazása által Georgia távolabb kerül az uniós csatlakozástól.

Szerdán reggel azonban még mindig nem volt hivatalosan megfogalmazott nyilatkozat, ami uniós források szerint annak volt köszönhető, hogy

Hirdetés

Várhelyi Olivér a szövegezéssel való egyet nem értésére hivatkozva nem szavazta azt meg.

Az ügyben szerdán délelőtt kerestük az Európai Bizottság illetékes sajtósát, aki válaszlevelében elküldte nekünk a frissen megjelent bizottsági nyilatkozatot, amin viszont csak Josep Borrell neve szerepel, Várhelyi Olivéré pedig nem.

A közös nyilatkozat kiemeli, az Európai Unió a georgiai nép és a demokrácia iránti elkötelezettségük mellett áll, emellett fölszólítja a georgiai hatóságokat a civilek, újságírók és politikai szereplők elleni erőszakos cselekmények kivizsgálására.

Említésre kerül az Európai Tanács döntése is, amely Georgia számára uniós jelöltstátuszt biztosít a 2023. november 8-án megjelent ajánlás kilenc releváns lépésének betartása alapján. A nyilatkozat szerint ugyanakkor

az ügynöktörvény elfogadása ellentétben áll ezekkel, és az uniós csatlakozás érdekében annak mielőbbi visszavonására szólít fel.

Az utolsó mondatban ugyanakkor szó esik arról, hogy az ország európai jövőjéért dolgozók továbbra is számíthatnak uniós támogatásra, amiből arra lehet következtetni, hogy Georgiát nem fogják kizárni azokból az EU-s projektekből, amelyekben eddig is részt vehetett.

Gert Jan Koopman, a brüsszeli bizottság bővítésért felelős főigazgatója már korábban is úgy nyilatkozott, hogy a georgiai jogalkotásban történtek aggodalomra adnak okot, elfogadhatatlanok és komoly akadályt jelenthetnek a kaukázusi ország uniós csatlakozási folyamatában.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/15/georgia-gruzia-ugynoktorveny-eu-nyilatkozat-varhelyi-oliver/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs több titok, az MTVA ismertette az EP-választási vita részleteit

Mint arról beszámoltunk, nyilvános vitát szervez a köztévé az EP-listavezetők között. Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke kedden délután posztolta …