2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ezért engedte meg Joe Biden, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel támadjon orosz területeket

Hirdetés

Ezért engedte meg Joe Biden, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel támadjon orosz területeket

Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy amerikaiak által szállított fegyverekkel csapást mérjen oroszországi célpontokra, de csak Harkiv régió közelében – közölték amerikai tisztviselők. Egyikük a BBC Newsnak elmondta, hogy csapatát arra utasították, biztosítsa, hogy Ukrajna képes legyen amerikai fegyvereket használni csapások megelőzésére, hogy „megsemmisíthesse az őket támadó vagy támadni készülő orosz erőket”.

Az oroszok az elmúlt hetekben előnyre tettek szert a harkivi régióban, miután meglepetésszerű offenzívát indítottak az Oroszországgal közös határhoz közeli területen. A CBS kérdésére, hogy az új politika magában foglalja-e az orosz repülőgépek megtámadásának engedélyezését, egy tisztviselő úgy fogalmazott:

soha nem mondtuk Ukrajnának, hogy nem lőhetnek le egy orosz repülőgépet orosz föld felett, amely azért jön, hogy megtámadja őket.

Hirdetés

Ukrajna mostantól az amerikaiak által biztosított fegyverekkel, például rakétákkal és rakétavetőkkel lelőheti a Harkiv felé tartó orosz rakétákat, és támadhatja a város közelében, az orosz határon túl állomásozó csapatokat vagy az ukrán terület felé támadásra induló orosz bombázókat. Egy, a Politicónak nyilatkozó tisztviselő szerint azonban Ukrajna nem használhatja ezeket a fegyvereket polgári infrastruktúra támadására, illetve nem használhat nagy hatótávolságú rakétákat, így nem támadhat katonai célpontokat mélyen Oroszország belsejében.

Ez megdöbbentő váltás az amerikai politikában.

Ráadásul május 31-én Németország is csatlakozott az Egyesült Államokhoz, és engedélyezte Ukrajnának, hogy az általuk szállított nagy hatótávolságú fegyverekkel támadjon egyes célpontokat orosz földön – írta meg az AP hírügynökség

Németország és az Egyesült Államok is engedélyezte az általuk szállított fegyverek használatát a Harkivi terület védelmére, amelynek azonos nevű fővárosa – Ukrajna második legnagyobb városa – mindössze 20 kilométerre fekszik Oroszországtól. 

Az engedély abban korlátozza az ukrán felet, hogy

csupán a harkivi régióval határos orosz területet támadhatja

– írta meg a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál alapján az MTI.

Mi zajlott a háttérben?

Bár a Fehér Ház a döntés szerint csak azt teszi lehetővé az ukránok számára, hogy megelőző csapást mérjenek, ha bizonyítékot látnak egy támadás előkészületeire, vagy válaszul egy Harkiv környékét érő orosz tüzérségi támadásra, a következmények egyértelműen sokkal szélesebb körűek. Eddig Joe Biden határozottan elutasította, hogy Ukrajna amerikai gyártmányú fegyvereket használjon Ukrajna határain kívül, bármilyen provokációról legyen is szó, mondván, hogy minden, orosz területre irányuló támadás a „harmadik világháború elkerülésére” szóló megbízatásának megsértését kockáztatja.

A döntés az ukránokkal a színfalak mögött hetekig tartó intenzív megbeszéléseket követően született meg, amelyek még gyorsabbá váltak, miután Oroszország május 10-e körül jelentős támadást indított Harkiv ellen – írta meg riportjában a The New York Times

Három nappal később, május 13-án Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, Lloyd Austin védelmi miniszter és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Charles Q. Brown Jr. tábornok megtartották a rendszeres fedett videókonferenciáik egyikét ukrán kollégáikkal. Az ukránok ismét arra kérték Bident, hogy oldja fel az orosz területre való átlövésekre vonatkozó amerikai korlátozásokat, azzal érvelve, hogy az elnöknek az eszkalációval kapcsolatos aggodalmai túlzóak. De most, mondták, a kérdés még sürgetőbbé vált, mert az oroszok a határon belülről lőtték a Harkiv környéki civil területeket – tudván, hogy az ukránok így nem tudnak válaszolni.

A megbeszélés után a The New York Times által megszólaltatott források szerint Sullivan, Austin és Brown úgy döntöttek, hogy azt javasolják az elnöknek, hogy változtassa meg álláspontját. Két nappal később, május 15-én Sullivan továbbította az ajánlást Bidennek, aki – most először – azt mondta, hogy hajlik arra, hogy kivételt tegyen, ami lehetővé tenné az ukránok számára a visszavágást, még akkor is, ha az orosz támadások néhány mérfölddel az orosz határ mögöttről érkeznek. Ekkor Blinken már Kijevben tartózkodott, és közvetlenül Volodimir Zelenszkij elnöktől hallotta a fordulat mellett szóló érveket.

Ugyanazon a napon, amikor Sullivannel négyszemközti megbeszélést folytatott, Zelenszkij találkozott Christopher G. Cavoli tábornokkal, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának és az európai szövetségesek legfőbb parancsnokával. Ő Washingtonban tartózkodott az összes harcoló parancsnok éves találkozóján, és elmondta Bidennek, hogy ő is egyetért azzal, hogy az Oroszországba irányuló tüzelési tilalom veszélyt jelent Ukrajnára – bár egy tisztviselő szerint ő is aggódott a lehetséges orosz reakciók miatt.

Blinken Kijevből visszatérve május 17-én este az Ovális Irodában találkozott Bidennel és Sullivannel, és elmondta, hogy meggyőződése szerint az Egyesült Államoknak meg kell változtatnia álláspontját. Ekkor már egyértelmű volt, hogy Biden egyetért az állásponttal, mondták a források, de az elnök ragaszkodott ahhoz, hogy mielőtt hivatalos döntést hozna, találkozni akar a nemzetbiztonsági vezetőkkel, hogy mérlegeljék a kockázatokat. Ezt a megbeszélést csak a múlt héten hozták össze, miután a Blinken véleményének megváltozásáról szóló hírek kiszivárogtak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/02/haboru-orosz-ukran-konfliktus-egyesult-allamok-joe-biden-fegyverek-tamogatas-oroszorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …