2024. április 13., szombatMa Ida napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.13. Ida Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Észak-koreai cenzúra: az imperializmus csökevénye a farmer és ez tabu

Hirdetés

Észak-koreai cenzúra: az imperializmus csökevénye a farmer és ez tabu

A higgadt kertészt és egészséges hivatását minden jel szerint megkedvelte a tekintélyelvű ország vezetése, mert nagylelkűen kozzájárult, hogy a BBC ismeretterjesztő sorozatát mindazok élvezhessék, akik megengedhetnek maguknak egy tévékészüléket.

Alan Titchmarsh azonban évekkel ezelőtt, a film forgatásakor nem készült fel arra, hogy az alkotást egy olyan országban is bemutatják, amely gondosan felügyeli a lakosság erkölcsi értékrendjét.

A körültekintő észak-koreai cenzoroknak sokkal kevesebb fejtörést és álmatlan éjszakát okozott volna, ha Titchmarsh farmer helyett például egy katonás, olajzöld kezeslábasban metszi a virágokat.

Hirdetés

Ehelyett arra kényszerültek, hogy különféle trükkökkel manipulálják a mozgó képet, ami a mesterséges intelligencia bevetése nélkül korántsem egyszerű feladat, annál is inkább, mert a BBC Kerti titkok című sorozatát tavalyelőtt óta sugározza a vetélytárs nélküli észak-koreai állami televízió – így bőven volt vele munka.

A műsorszolgáltató kiemelt figyelmet fordít a kilencvenes évek eleje óta érvényes tiltásnak, miszerint az adásokban az imperializmus gyűlölt jelképe, a farmer nem látható.

A szabályozás azóta csak szigorodott: halálbüntetést kockáztat az az alattvaló, akinél külföldi kulturális terméket – észak-koreai zsargonnal: „veszélyes méreganyagot” – találnak.

Ezzel szemben elvárt hazafias kötelesség a Koreai Munkapárt – leegyszerűsítve: a kommunista párt – ideológiájának dicsőítése, és a haza/rendszer védelme, akár az alattvalók élete árán is.

A szürreális álca

Jutalmul viszont a többi között tévézhetnek.

A Kerti titkok minap sugárzott epizódja egy patinás, gondosan ápolt, 17. századi hertfordshire-i kertben játszódik, Titchmarsh a házigazda szerepében nem kímélte magát. A földön térdelt, kockás ingének ujjait feltűrte, és metszőollóval készenlétben vágott neki míves munkához – idézte fel a Guardian.

North Korean TV censors blue jeans????????????
North Korea’s state television channel has censored a BBC gardening programme – by blurring out presenter Alan Titchmarsh’s trousers.
Jeans are seen as a symbol of western imperialism in the secretive state and as such are banned. pic.twitter.com/RuUqU14wLX

— Hidden Underbelly (@Underbelly2_0) March 27, 2024

A kép kissé szürreális. Olyan, mintha a kertész néha a föld felett lebegne.

A farmerjét ugyanis megkísérelték nem ki-, hanem elmosni, bár teljesen mégsem sikerült álcázni azt a tényt, hogy Titchmarsh tulajdonképpen mit is viselt a kertészkedés közben.

Az észak-koreai cenzorok az Egyesült Királyságban először 2010-ben bemutatott sorozat egy órás epizódjait 15 percesre kurtítják, a műsorvezetőt pedig helyi narrátor szinkronizálja. A zenei aláfestés hazafias, de nem nyomja el teljesen a brit műsorvezető jellegzetes yorkshire-i kiejtését – jegyezte meg a phenjani műsor figyelésére szakosodott NK News.

Kalózkodás

Soha nem gondoltam volna, hogy filmjeim eljutnak Észak-Koreába, de remélhetőleg a brit kertészet megnyugtató természete ott is jó fogadtatásra talál majd

– nyilatkozta Alan Titchmarsh azok után, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/02/eszak-korea-cenzura-imperializmus-farmer-tabu-ismeretterjesztes-kerteszkedes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Washington folyamatosan végzi az előkészületeket egy Izrael elleni iráni támadás miatt

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter és Erik Kurilla, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka az …