2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Észak-Korea szólt Japánnak, hogy ne lepődjön meg, június 4-ig ballisztikus rakétával lő ki egy műholdat

Hirdetés

Észak-Korea szólt Japánnak, hogy ne lepődjön meg, június 4-ig ballisztikus rakétával lő ki egy műholdat

Észak-Korea értesítette Japánt arról a tervéről, hogy június 4-e előtt felderítő műholdat juttat az űrbe, mégpedig ballisztikus rakéta segítségével – írja a Kyodonews a japán kormány hétfői jelentése alapján.

A térségben fokozott készültség van érvényben a ballisztikus rakéta-technológia esetleges alkalmazása miatt.

A közlemény, amely a Japán, Kína és Dél-Korea között hétfőn Szöulban tartott háromoldalú csúcstalálkozó előtt jelent meg, három tengeri veszélyzónát jelölt ki, amelyekről feltételezhető, hogy rakétatörmelékek hullhatnak rájuk – ezek közül kettő a Koreai-félszigettől nyugatra, a másik pedig a Koreai-félsziget felé, a Fülöp-szigetek Luzon szigetétől keletre található – közölte a japán parti őrség.

Hirdetés

A felbocsátás módja ENSZ-határozatot sért

Az értesítésre reagálva Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea tisztviselői telefonos megbeszélésük alkalmával megerősítették, hogy sürgetni fogják Észak-Koreát a terv visszavonására, mivel a ballisztikusrakéta-technológiát alkalmazó lövedékek bármilyen kilövése az ENSZ határozatainak megsértését jelenti. 

Fumio Kishida japán miniszterelnök, aki jelenleg Dél-Koreában tartózkodik a kelet-ázsiai vezetők csúcstalálkozóján, hétfőn hajnalban felszólította az illetékes minisztériumokat és ügynökségeket, hogy tegyenek meg mindent a lehetséges műholdindítással kapcsolatos információk összegyűjtése és elemzése érdekében.

Kishida és dél-koreai kollégája, Yoon Suk Yeol elnök vasárnap megállapodott abban, hogy együttműködnek Phenjan nukleáris és rakétafenyegetéseinek kezelésében a dél-koreai fővárosban folytatott kétoldalú tárgyalásokon. 

A dél-koreai hadsereg egyesített vezérkari főnökeinek egyik tisztviselője pénteken azt mondta, az ország olyan tevékenységet észlelt, amely arra utal, hogy Észak-Korea valószínűleg felderítő műhold felbocsátására készül.

Phenjan utoljára novemberben lőtt fel felderítő műholdat, azóta pedig nyilvánosságra hozta azt a tervet, hogy idén további három műholdat indít.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/27/eszak-korea-japan-muhold-ballisztikus-raketa-felbocsajtas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Boldoggá avatták a kommunisták által meggyilkolt katolikus papot

Az Isteni Irgalmasság-bazilikában bemutatott szentmisén Ferenc pápát Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa …