2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Észak-Korea kilőhetett egy kémműholdat, de darabjaira hullott

Hirdetés

Észak-Korea kilőhetett egy kémműholdat, de darabjaira hullott

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) közleménye szerint nem sokkal este 11 óra előtt észlelték a gyaníthatóan műholdat hordozó rakétát, amelyet az ország északnyugati részén fekvő Tongcsang-ri területéről dél felé, a Sárga-tenger felett indítottak útjára – adta hírül az MTI.

A lövedéket azonban két perccel később darabjaira hullva, törmelék formájában észlelték az ország vizeinek felszínén – közölte a JCS egy újságíróknak küldött szöveges üzenetben, megjegyezve:

Dél-Korea és az Egyesült Államok hírszerzői között részletes elemzés folyik arról, hogy a lövedék szabályosan repült-e.

Hirdetés

Phenjan korábban értesítette Japánt, hogy valamikor június 4-e előtt műholdat lő fel, és a biztonság érdekében elővigyázatosságból három olyan területet jelölt ki, ahová rakétatörmelék visszahullhat. A kilövés a nyolcnapos indítási ablak első napján történt.

Háromoldalú csúcstalálkozó volt közben

A kilövésre azt követően került sor, hogy hétfőn Szöulban Jun Szogjol elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Li Csiang kínai miniszterelnök háromoldalú csúcstalálkozót tartott.

Itt megerősítették elkötelezettségüket a Koreai-félsziget békéjének előmozdítása mellett. A csúcstalálkozó alatt Jun és Kisida is sürgette Észak Koreát, hogy vonja vissza a kilövési tervet.

Bármilyen ballisztikusrakéta-technológiával végrehajtott indítás megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát és aláásná a regionális és globális békét és stabilitást

– nyilatkozta Jun dél-koreai elnök a találkozó előtt. 

Phenjan nem sokkal később megerősítette, felderítőműholdat akart pályára állítani, de a kísérlet sikertelenül végződött, mert a rakéta első fokozata felrobbant a levegőben.

Észak-Korea novemberben sikeresen pályára állította első katonai kémműholdját. Kim Dzsongün észak-koreai vezető megfogadta, hogy 2024-ben három ilyen objektumot állít pályára.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/eszak-korea-japan-kemmuhold-kina-muhold/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődhetett egy „gyönyörű európai barátság” Manfred Weberék és Magyar Péterék között

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber. Először Magyar Péter jelezte …