2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Eldőlt: a boszniai Szerb Köztársaság kilép az államszövetségből

Hirdetés

Eldőlt: a boszniai Szerb Köztársaság kilép az államszövetségből

„Nem szeretnénk a lépést halogatni, de rajtunk kívül még két fél vesz részt az eljárásban” – utalt Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője a bosnyákokra és a horvátokra, és azt is hozzátette: sok elemzést kell végezni a referendum előtt. Mint ismert: a Szerb Köztársaság várhatóan kilép a boszniai államszövetségből, ehhez pedig népszavazást kell kiírni. 

„A folyamat időigényes” – nyilatkozta az orosz TASZSZ hírügynökségnek a szentpétervári gazdasági fórum vendégeként. Első lépésnek a tárgyalási folyamat elindítását tartja.

„Biztosak vagyunk abban, hogy adott a kellő történelmi, általános civilizációs érettség és megértés, hogy ennek meg kell történnie, és elkerülhetetlen” – idézte Dodikot a belgrádi Vreme.

Hirdetés

Idővesztésnek és lehetőségek elszalasztásának nevezte, ha a boszniai Szerb Köztársaság nem válna ki, ugyanakkor azt állította, hogy az általa irányított entitásnak nem áll szándékában instabilitást teremteni.

Ennek érdekében elvárja, hogy elsőként a bosnyákok és a horvátok államszövetsége lépjen, és kezdeményezze a boszniai háborút lezáró daytoni békeegyezmény felbontását.

Moszkva nem változtat a daytoni megállapodással kapcsolatos álláspontján – jelentette ki Vlagyimir Putyin, aki találkozott Dodikkal. A szerződést a bosznia-hercegovinai stabilitás zálogának tartják – mondta az orosz elnök.

Az Egyesült Államok nem engedélyezi a kiválást, és reagálni fog a daytoni megállapodás megsértésének minden kísérletére – reagált már korábban az amerikai külügyminisztérium.

Senkinek sincs joga elszakadásra

„Daytonban megvitattuk, és mindenki megértette, hogy senkinek sincs joga elszakadásra. Punktum. Az Egyesült Államok lépni fog, ha bárki megkísérli megmásítani a megállapodás ezen alapvető elemét” – szögezte le még korábban Jim O’Brien, amerikai külügyminiszter-helyettes.

In Dayton, we discussed, and everyone there understood, that there was no right of secession. Full stop. The US will act if anyone tries to change this basic element of Dayton. https://t.co/xI18Qc1AoN

— Assistant Secretary Jim O’Brien (@StateEUR) December 28, 2023

Dodik évek óta elszakadással fenyegetőzik. Nemrég azt is beígérte: a szerbek kilépnek a bosznia-hercegovinai döntési folyamatokból, ha az ENSZ emléknapnak minősíti júliusi 11-ét, azt a napot, amikor 1995-ben a srebrenicai népirtás elkezdődött.

A határozatot szavazattöbbséggel végül elfogadták: a 193-ból 84 tagország szavazta meg, 19 – köztük Magyarország – ellenezte, 68 tagország pedig tartózkodott. A kimenetelt Szarajevóban és Belgrádban egyaránt győzelemként ünnepelték.

Milorad Dodik a nyolcezer áldozattal járó népirtás tényét is megkérdőjelezi, és arra hivatkozik: a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/11/bosznia-hercegovina-szerb-koztarsasag-elszakadas-milorad-dodik-nepszavazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődhetett egy „gyönyörű európai barátság” Manfred Weberék és Magyar Péterék között

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber. Először Magyar Péter jelezte …