2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egykori alelnöke belebukott abba, hogy összeállt Donald Trumppal

Hirdetés

Egykori alelnöke belebukott abba, hogy összeállt Donald Trumppal

Mike Pence szombati döntése, miszerint befejezi elnökválasztási kampányát, végső soron elkerülhetetlen volt. Küszködött a pénzszerzéssel, a pártbázis támogatásának elnyerésével és az őt ismertté tevő ember, Donald Trump botrányainak kezelésével.

Kampánya – és minden bizonnyal politikai karrierje – összeomlásának gyökere egészen 2016-ig nyúlik vissza, amikor Pence elfogadta Trump ajánlatát, hogy legyen az alelnökjelöltje – írja elemzésében a The New York Times

Teljesen félreértette a dolgot. Ez végül katasztrofális következményekkel járt a politikai karrierjére nézve

– mondta Rob Schenck tiszteletes, evangélikus lelkész és az abortuszellenes mozgalom egykori vezetője, aki 20 évvel ezelőtt tanácsokat adott neki, de később Trumphoz való kötődése miatt ellene fordult. 

Hirdetés

A két férfi nem állt közel egymáshoz, mielőtt Trump úgy döntött, hogy Pence-t maga mellé veszi. Sok szempontból – azonkívül, hogy ugyanahhoz a párthoz tartoztak – nem is különbözhettek volna jobban.

Pence Indiana állam kormányzója volt, evangéliumi keresztény – emlékiratának az Így segíts engem, Istenem! címet adta –, aki a vidékies Indianában nőtt fel. Korábban Trump egyik előválasztási ellenfelét, Ted Cruz texasi szenátort támogatta. Barátai szerint zavarba hozta Trump, a New York-i demokraták világában felnőtt, queensi születésű playboy vállalkozó és kaszinótulajdonos szabad szellemű viselkedése.

Pence ugródeszkaként akarta használni az alelnökjelöltséget

Pence azonban nehéz újraválasztási kampány elé nézett egy olyan demokratával szemben, akit 2012-ben csak hajszál híján győzött le. Tanácsadói szerint az elnökválasztási versenybe azzal a céllal szállt be, hogy 2020-ban vagy alelnökként, vagy erős elnökjelöltként induljon, ha Trump veszítene a demokrata Hillary Clintonnal szemben, ami a felmérések szerint nagyon valószínűnek tűnt.

Pence néhány napos gondolkodás után – miután beszélt feleségével, politikai tanácsadóival és barátaival, valamint elmondása szerint sok időt töltött imádkozással – elfogadta Trump ajánlatát.

Ezt az alkut, amikor most úgy kényszerült kiszállni az elnökválasztási versenyből, hogy még az iowai választási kampányra sem jutott el, már szinte biztosan megbánta.

Soha nem tanulta meg, hogyan kezelje a Trumppal való kapcsolatát, hogyan egyensúlyozzon a mély kulturális és személyes különbségek között, egy komoly középnyugati kormányzó és egy feltűnősködő New York-i között – aki soha nem játszott a politika azon szabályai szerint, amelyek Pence karrierjét irányították.

A 64 éves Pence több mint egy évtizedig volt a kongresszus tagja, és kormányzóként és alelnökként is letöltött egy-egy ciklust.

Most azonban minden jel szerint a közéletben eltöltött idejének legkilátástalanabb korszakába lép.

A Capitolium ostroma után hozott döntése, hogy szakít Trumppal, valamint az, hogy kihívta korábbi főnökét a 2024-es jelöltségért, feldühítette a volt elnököt, és elidegenítette a pártot ma meghatározó Trump-támogatókat. Azonban emellett az, hogy Pence alelnökként négy évig hűséges volt hozzá, végül

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/31/mike-pence-donald-trump-egyesult-allamok-kampany-alelnok-elnokjelolt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …