2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egész Európában megnőhet a terrorveszély a moszkvai terror után

Hirdetés

Egész Európában megnőhet a terrorveszély a moszkvai terror után

Március 24-én, vasárnap este jelentette be Gabriel Attal francia miniszterelnök, hogy a nap folyamán összeült a Nemzetbiztonsági Tanács az Élysée-palotában, és arról határoztak, hogy

a lehető legmagasabb szintre emelik a terrorkészültséget Franciaországban.

Hirdetés

A miniszterelnök a döntést a március 22-i moszkvai terrortámadást magára vállaló Iszlám Állam Horászán csoport (ISIS-K vagy ISKP) tevékenységével magyarázta, ami szerinte veszélyt jelent az országára.

Mint ismert, Moszkvában négy, az Iszlám Állam leginkább Afganisztánban tevékenykedő egyik csoportja egy koncerttermet támadott meg, amiben már legalább 137 ember veszítette életét és 140-en sebesültek meg. A támadókat még a hétvégén elfogták, hétfőn pedig már bíróság elé is állították, ahol a vélhetően kínzásnak alávetett elkövetők bűnösnek vallották magukat a terrorizmus vádjában.

De mi is az az ISIS-K?

Az Iszlám Állam Korászán csoportja még 2015-ben jött létre az Iszlám Állam ernyője alatt, ugyanakkor tevékenységét leginkább a történelmi Korászán területére összpontosítja (azon belül is leginkább Afganisztánra), – ez az iszlám megjelenése előtt egy olyan területet jelölt, ami leginkább a mai Afganisztán és Pakisztán területén fekszik el, de Irán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán egyes tartományai is a részét képzik e területnek.

Ugyanakkor a nevükben a Korászán nem kizárólag e földrajzi területet jelöli, hanem vallási jelentése is van.

Mint arról korábban írtunk, a Horászán jelentése perzsa nyelvben ugyanis az a terület, ahol a nap felkel, míg az egyik legfontosabb iszlám jogforrásban, a hadíszok egyikében Mohamed próféta azt jövendölte, hogy e területről érkezik majd egy fekete zászlós nép, ami a végső csatában segíti a megváltót, így olvasatuk szerint a végső győzelemhez e terület megszerzése szükséges.

Az ISIS-K célja, hogy e területen egy kalifátust hozzon létre – csak úgy, mint az ISIS-nak szerette volna a mai Szíria területén –, ahol a legszigorúbb sária törvények alapján élne a társadalom. Az Iszlám Államhoz hasonlóan rendkívül radikálisan interpretálják az iszlám vallást, és mindenkire potenciális célpontként tekint, akik nem az ő olvasatuk szerint élnek – legyenek az a szekuláris állam, nem muszlim vallásúak, vagy akár a tanaikat nem követő muszlim civilek.

Az Iszlám Állam Korászán csoportja a tálibokat ellenségként kezeli, mivel szerintük elárulták Afganisztánt, emiatt támadásaik célpontjai gyakran épp a tálibok.

Miután az Egyesült Államok és a NATO 2021-ben elhagyta a magára hagyott Afganisztánt és a tálibok villámgyorsan átvették annak irányítását, az ISIS-K egyik fő céljává az vált, hogy gyengítse az időközben militáns, lázadócsoportból államszervező és kormányzó erővé váló tálibokat, ráadásul a tálibok változása több harcosának se tetszett, akik így csatlakoztak az ISIS-K-hoz – az Egyesült Államok és a NATO-csapatok afganisztáni kaotikus evakuációja során e terrorszervezet hajtott végre támadást a reptér közelében, ami hivatalosan 170 civil és 13 amerikai katona életét követelte.

Az Iszlám Államhoz hasonlóan a Korászán regionális szervezete is a kegyetlenségéről ismert. Támadásaik célpontjai pedig állami intézetek mellett civilek, legyen az akár közterületek, egy mecset vagy akár iskolák – a moszkvai támadás előtt például a tálib mozgalom egyik bölcsőjének számító Kandahár ellen követtek el öngyilkos merényletet.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/26/oroszorszag-iszlam-allam-terrortamadas-europa-franciaorszag-terrorveszely/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Frank Field, volt munkáspárti miniszter

Életének 82. évében, elhunyt Frank Field, az Egyesült Királyság parlamentjének tagja, volt munkáspárti miniszter és …