2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Charles Michel: Nem aggódom a magyar soros elnökség miatt

Hirdetés

Charles Michel: Nem aggódom a magyar soros elnökség miatt

Az Európai Uniónak és a tagjelölteknek is készen kell állniuk a bővítésre 2030-ra Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint. A politikus, korábbi belga miniszterelnök öt év után, év végén távozik jelenlegi posztjáról. A keleti bővítés huszadik évfordulója alkalmából interjút adott a Szabad Európának és több más európai lapnak.

  • Szerinte, ha 2022-ben, az ukrajnai háború kirobbanása idején még mindig csak 15 tagállam lett volna az Európai Unióban, akkor „új vasfüggöny ereszkedett volna le, a Kreml valószínűleg újabb politikai és ideológiai kísérletet tett volna arra, hogy elfoglalja ezeket az államokat”.
  • Úgy véli, egyesíteni kell Európa országait, és hasonló kihívásokkal kell szembenéznünk, mint húsz évvel ezelőtt, a keleti bővítéskor.
  • Charles Michel a 2004-ben csatlakozó országok látványos gazdasági felzárkózását tartja a keleti bővítés legnagyobb sikerének. Az egyik legnagyobb kihívásnak pedig azt, hogy Nagy-Britannia kilépett.
  • Közölte, 2030-ig mind az Európai Uniónak, mind a sorai közé igyekvő tagjelölt országoknak fel kell készülniük a bővítésre, de „ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy 2030-ban ki is bővülünk”.
  • Ukrajna tagjelöltségéről elmondta, negyvenmilliós lakosságával és jelentős agrárgazdaságával nagyobb falat, mint a hat nyugat-balkáni tagjelölt ország 17 milliós együttes lakosságszámmal. Szerinte Ukrajna újjáépítésének költségeit nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/30/charles-michel-europai-tanacs-elnoke-magyar-eu-elnokseg/

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Keleten vagy nyugaton vannak Magyarország szövetségesei?

A héten tartott közös konferenciát a Political Capital magyar és a GLOBSEC nemzetközi politikai think-tank …