2024. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Borzalmas körülmények közül mentették ki a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyokat

Hirdetés

Borzalmas körülmények közül mentették ki a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyokat

Ahogy arról elsőként a magyar sajtóban az Index beszámolt, tavaly Oroszország 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak a magyar származásuk miatt. Ketten közülük most a dw.com-nak nyilatkoztak, és elmondták, hogy milyen körülmények között szállították át őket. 

„Először nyugtatókat kaptam” – mondja az egyik férfi, akik azon ukrán hadifoglyok között volt, akiket Oroszország 2023 júniusában adott át Magyarországnak. A lap szerint a férfiaknak azonban sem magyar gyökereik, sem magyar állampolgárságuk nincs.

Ukránnak tartják magukat és ukránul is beszélnek.

Hirdetés

A lap Ungváron, Kárpátalja megyeközpontjában találkozott a két korábbi hadifogollyal, akik először voltak hajlandók elmondani, hogy Oroszország milyen feltételek mellett adta át őket. A két férfi Kárpátaljáról származik, mindketten 2022 tavaszán léptek be a hadseregbe, és 2022 júniusában kerültek az orosz fogságba.

Csak egy volt magyar származású

Amikor elfogták őket, akkor Andrij (az interjúban álneveket használnak – a szerk.) édesanyját az orosz katonák felhívták, és közölték vele, hogy hadifogoly. Iván családja viszont nem kapott semmilyen hírt. A kiszabadult katonák többször számoltak be kínzásokról abból a táborból, ahol őket fogva tartották. „Akkoriban 500 másik ukrán hadifogoly volt ott” – mondta Andrij, aki azt is kiemelte, hogy a táborban minden reggel az orosz himnusszal kezdődött, majd hozzátette:

Időről időre megvertek minket.

A férfiak szerint csak ukrán kollaboránsok dolgoztak a telepen. A kolóniában töltött majdnem egy év alatt tíz kilót fogyott, Andrij pedig majdnem 30-at. A 11 hadifogolyból álló csoportot Moszkvába szállították. Ott hallgatták ki őket a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) képviselői, akik közölték velük, hogy a foglyokat szabadon engedik, de nem Ukrajnába, hanem Magyarországra viszik őket.

Magyarország azt mondta Oroszországnak, hogy a nagyanyáink magyarok lehettek és magukkal viszik az övéiket

– mondta Iván az orosz különleges szolgálatok szavaira utalva. Ugyanakkor a férfiak szerint a 11 kárpátaljai közül csak egy volt magyar származású. „Azonban nekem azt mondták: vagy kimondod, hogy magyar vagy, vagy nem, de akkor visszavisznek a táborba.”

Végül június 8-án a hadifoglyokat repülőgépre ültették Isztambulban, majd onnan Budapestre szállították. Magyarországon egy magát nem azonosító képviselő fogadta őket. A férfiakat egy szállodakomplexumban szállásolták el. Nem őrizték és nem korlátozták mozgásukat, ugyanakkor megkérték őket: ne járkáljanak a városban, amíg nem kapják meg a menekültstátuszt. Emellett a férfiaknak megengedték, hogy felhívják a családjukat, akik el is jöhetnek látogatóba.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/28/orosz-ukran-konfliktus-haboru-hadifogoly-kormany-magyarorszag-ukrajna-kiszabadult/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre valószínűbb, hogy betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

Az amerikai képviselőház egy Izraelnek és Ukrajnának szánt segélycsomag részeként szombaton elfogadta a TikTok betiltását …